Agnes Ojala • 31. juuli 2007 kell 7:09

Jaak Juske: Tallinna linna ähvardab pankrot

Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni juht Jaak Juske leiab Tallinna linna laekumiste aruannet analüüsides, et linna on pankroti äärel.

Juske kirjutab oma blogis 29. juuli seisuga avalikustatud laekumiste aruandest: "Avanev pilt on enam kui hirmuäratav. Selgub, et Tallinna linn on sisuliselt pankroti äärel. Natuke vähem kui seitsme kuuga on eelarvesse laekunud napilt 57,5 protsenti tuludest. Koos võtmata laenudega on aga eelarve täitmine vaid 52,3 protsenti."

Möödunud aastal oli linn poole aastaga saanud üle 60% plaanitud tuludest. Tallinna tänavune eelarve ulatub koos lisaeelarvega 6,7 miljardi kroonini. Sellest oli esmaspäevaks laekunud kokku 3,5 miljardit krooni.

"Linnapea Savisaar ei saa kuidagi süüdistada tekkinud olukorras riiki, sest riiklikud maksud ja toetused on laekunud normaalses tempos. Just üksikisiku tulumaksu ülihea laekumine, andis keskerakondlikule linnavõimule julgust võtta enne jaanipäeva vastu enam kui 200 miljoni kroonine lisaeelarve. Mustad pilved olid aga selleks hetkeks eelarve kohale juba kogunenud," jätkas Juske.

Eriti halvast küljest paistab linn aruande põhjal silma linnavara müügiplaanide läbikukkumise ja välisrahastuse puudulikkusega. Linnavara müügi kavandatud tuludest on linnakassase seitsme kuuga laekunud 16,3 protsenti. "Ka välisrahastuse taotlemisel näitab Tallinn linn üles uskumatut haldussuutmatust - plaanist on juuli lõpuks täidetud vaid nutused 5,7 protsenti," pahandas sotsiaaldemokraat.

"Enne, kui hakata kritiseerima valitsuse majanduspoliitikat, võiks Savisaar oma haldusalas ehk Tallinna linnas korra majja lüüa. Pealinna päästab pankrotist kas mõni väga suur kinnisvaratehing või negatiivse lisaeelarve koostamine. Pigem siiski see viimane," lõpetas ta.

Hetkel kuum