Tasub teha paindlik maksegraafik

Aleksander Andre 29. august 2007, 00:00

Laenu võtnud ettevõttel tasub nõuda pangalt võimalikult paindlikku maksegraafikut, et mitte seada ohtu firma ja omanike vara.

Veel mõned aastad tagasi ei olnud pangad kuigi paindlikud ja pakkusid investeerimislaene maksimaalselt 10aastase annuiteetgraafikuga. Olukord on muutunud ja võitjaks tuleb pank ning klient, kes käsikäes töötavad välja kliendi võimalustele orienteeritud graafiku.

Esmalt tuleb kaaluda maksepuhkuse kasutamist, mis võimaldab maksta põhiosa võrra väiksemat summat. Üldjuhul peab ostetavast seadmest või uuest projektist genereeritav tulu katma laenu ning samal ajal suurendama omanike tulu. Viimaste aastate trendid näitavad kasumimarginaali vähenemist ja projektide tasuvusperioodi pikenemist.

Kui viis aastat tagasi näis 10aastane tasuvusperiood normaalne, siis täna arvestatakse 15aastase perioodiga. Pangad sõlmivad vajadusel laenulepinguid 10aastase tähtajaga ja 15aastase maksegraafikuga. Tähtaja saabumisel pikendatakse leping järelejäänud viieks aastaks.

Krediidipank koostab firmadele maksegraafikuid, mis arvestavad kolme muutujaga: toote, teenuse või tootmisprotsessi üldiste trendidega, tootmistsüklitega ning nõudluse või tootmise sesoonsusega.

Esimest varianti kasutame uute toodete lansseerimisel, kus müüginumbrid kasvavad kuust kuusse või kvartalist kvartalisse.

Teise variandi rakendamine tuleb kõne alla, kui laenumakse sõltub tootmise eripärast ja tarnijate antud või ostjatele antavatest makse- ja tarnimistähtaegadest.

Kolmandat võimalust on mõttekas kasutada põllumajanduses, hotellinduses või kaubanduses.

Võib koostada graafiku, kus suvine laenumakse on talvisest suurem ja maksed muutuvad aastast aastasse. Lepinguga võib näha ette ka erakorralisi laenutagastusi käibemaksu tagastamisest või lisatagatise müügist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing