Tõnis Oja • 29. oktoober 2007 kell 22:00

Starman premeerib kannatlikke

Eile teatas Starmani uus suuromanik Baltic Moontech Investments Holding kõikidele ettevõtte väikeaktsionäridele ülevõtupakkumisest hinnaga 89,97 krooni aktsia.

Starmani aktsiad noteeriti Tallinna börsil pea kaks aastat tagasi, avaliku esmaemissiooni (IPO) hinnaks kujunes 52,42 krooni (3,35 eurot). Seega on need märkijad, kes hoidsid oma aktsiaid tänaseni, teeninud aktsia hinna 71-protsendiliselt tõusult 37,55 krooni aktsia kohta. Sellele lisandus kahe aasta jooksul kokku 1,05 krooni dividende aktsia kohta (35 senti 2005. ja 70 senti 2006. aasta eest).

Ülevõtupakkumisel on tegemist sama hinnaga, mille Baltic Moontech Investments maksis enamusosaluse eest. Enne seda liikus Starmani aktsia hinnavahemikus 78 kuni 80 krooni, millega võrreldes on ülevõtmispakkumise preemia 15 protsenti.

Tõsi, tänapäeval makstakse ülevõetavate aktsiate eest veidi kopsakamat preemiat. Kalevi suuromanik Oliver Kruuda on pakkunud ettevõtte aktsiate eest isegi 60protsendilist preemiat. (Esialgu on küll tegemist pelgalt lubadusega, mida turg ei usu.)

Kui aga arvestada Starmani aktsia hinna ajalugu kogu börsil oldud aja jooksul, arvan, et aktsiat hoidnud aktsionäridel on läinud päris hästi.

Tõsi, tegemist on paraku väiksema osa avalikul esmaemissioonil osalenud investoritega.

2005. aasta juunis toimunud emissioonil märkis aktsiaid 1600 investorit, selle aasta 1. oktoobri seisuga oli Starmanil 514 aktsionäri.

Starmani aktsia käive oli eile 8,8 miljonit krooni. Aktsia hind jäi muutumatuks, s.o 89,97 kroonile.

Hetkel kuum