ÄP fototoimetus • 3. jaanuar 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Kinnisvara müügiks jääb kliendi ootamisest väheks

Eile vastas aripaev.ee lugejate küsimustele Uus Maa Kinnisvaragrupi juhatuse esimees Jaanus Laugus.

Kas kinnisvarafirmadel läheb 2008. aastal paremini? Mida peaksid nad tegema, et leib lauale jääks?

Kas paremini või halvemini, oleneb spetsialistist endast. Parimad tegutsevad tulemusrikkamalt. Väiksem arv kontakte toob suurema müügitulemuse. Kaotajad on need, kes jäävad ootama klientide huvi. Võidab see, kes ise aktiivselt klienti otsib.

Kui suur on Tallinna mediaanpalk ja missuguse korteri sellise palgaga osta jõuab?

Minu teada Tallinnas ca 10 000 krooni. Tallinnas sellega korterit ei leia, väiksemates asulates aga küll.

Mida arvate Arco Vara juhtkonnavahetusest? Kas eelmine juhtkond ei saanud hakkama? Aktsia hind ju langeb.

Teiste hingeelu on teema, millesse eriti puutuda ei tahaks. Viljar Arakas oli kahtlemata väga karismaatiline liider, Arti suur strateeg. Me ei tea, mis täpselt toimus. Mulle tundub, et Viljar ei saanud partneritelt piisavalt tuge ja tunnustust. Aktsia hind on juhtkonnavahetuse "allahindluse" juba läbi elanud. Edasine hind sõltub uute tegijate strateegiast ja ettevõtmistest.

Paljude spetsialistide väitel on hullem möödas ja kinnisvaraturg on põhja lähedal. Vaadates aga, mis toimub USA kinnisvara- ja ehitusturul, on meil langemisruumi veel tublisti. Kui tõenäoline üldse on, et meid ootab USA saatus?

USAga Eestit võrrelda ei maksa. Eesti on väike riik, seega väga kiiresti muutustele reageeriv. Kindlasti mõjutavad meid globaalsed muutused finantsturgudel. Kinnisvara iseenesest on pigem lokaalne äri. Kohalik nõudlus on peamine. Ma arvan, et jahenemine kinnisvarasektoris on paljuski riigile kasulik. Tuleb otsida uusi väljundeid. Mis väga tähtis - infrastruktuur (teed, tänavad, magistraalid, koolid, lasteaiad, poed) jõuab ehk kinnisvaraarendajatele järele. Praegu on selles vallas suured probleemid. Esinduslikud eramud valmis, teid ja tänavavalgustust pole.

Millal hakatakse Eestis ehitama maju, millele antav garantii oleks 50 aastat?

50aastane garantii oleks ilmselt liigne nõue. Garantiiaja pikendamine on kindlasti hea müügiargument. Ehk mõni arendaja loeb meie mõttevahetust ja hakkab seda kasutama.

Kas suured kinnisvarafirmad on uute projektide turule toomise peatanud?

Uusi projekte on siiski tulemas. NCC plaanib arendust Rannamõisa teel, Arco Vara Kadrioru lõbustuspargis.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt