9. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Estonian Cell peab suu kasumist puhtaks pühkima

Estonian Celli juhatuse liige Riia Ratnik ütles, et valitsuse põhiotsused eelmisel aastal tähendavad seda, et tööstusettevõtetel on suurem majanduslik koormus.

"Meie jaoks on see väga suur lisanduv finantskoormus ajal, kus tagasi tuleb maksta laen. Vaatame ainult, kuidas me ots otsaga kokku tuleme, ning kasumist üldse ei räägigi," märkis Ratnik.

"Elektriaktsiis, muutus võrguülekande tasude arvutamise metoodikas, mis tõstaks võrguühenduse hinda meie jaoks 18 protsenti, ning suurenes taastuvenergia tasu," loetles Ratnik kulusid. "Oleme elektrienergiast väga palju sõltuvad ning sellega seonduvad otsused mõjutavad meid väga palju," lisas ta.

Estonian Cell saatis valitsusele pöördumise, milles palub teha parandusi elektrienergiaga seonduvates seadustes. Pöördumises viidati kogu tööstuse probleempunktidele ning lähinädalal peaks vastus tulema. "Tegutseme ja vaatame, mis see meie tegevusele tähendab, kui valitsus meile vastu ei tule," ütles Ratnik.

Nitroferti juhatuse liige Aleksei Nikolajev ütles, et uue aasta hinnatõusud kasvatavad nende kulusid kümnete miljonite kroonide võrra ning tootmiskulude hüppeline kasv muudab küsitavaks tehase edasise eksisteerimise.

"Hinnatõusu tõttu tuleb meil alanud aastal maksta sama koguse elektrienergia eest võrreldes 2007. aastaga 39 miljoni krooni võrra rohkem," ütles Nikolajev. Nitrofert tarbib ca 5 protsenti Eestis realiseeritavast elektrienergiast.

"Elektrienergia osakaal moodustab omahinnast 17,5%. Siinjuures on oluline, et 1. märtsist tõusevad järsult - 38% võrra - Põhivõrgu võrgutasud," selgitas ettevõtte juht.

Nikolajev rääkis, et lisaks kõigele tuleb energiahindade tõusust põhjustatuna maksta võrreldes möödunud aastaga kümneid miljoneid kroone teenuste ja materjalide tarnijatele.

"Tootmiskulude hüppeline kasv muudab küsitavaks tehase edasise eksisteerimise, sest ca 90 protsenti toodangust me ekspordime. Maailmaturul on paljude ettevõtete analoogne toodang ning seal pole meil väljavaateid müügihindade dikteerimiseks," ütles Nikolajev.

"Pöördusime eelmise aasta 18. detsembril kirjalikult majandus- ja kommunikatsiooniministri ning rahandusministri poole palvega pidurdada nii suurt elektrienergia hinna tõusu Nitroferti kui suurtarbija jaoks ning maksu- ja tolliameti poole aktsiisivabastuse taotlusega," rääkis Nikolajev. Vastust pole veel tulnud. Eesti Energialt Nitrofert soodustusi ei saa.

"Teistes ELi riikides ja Venemaal pole sellistel suurettevõtetel üldse aktsiisimaksu ning samuti kehtivad neile riigipoolsed soodustused," ütles Nikolajev.

Autor: Kaisa Tahlfeld

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt