Saks: sotsiaalsed ebakõlad soodustavad vägivalda

Hille Tressum 15. jaanuar 2008, 17:51

Euroopa Parlament arutab kodanike õiguste,
justiits- ja siseasjade komisjoni ettepanekut töötada välja Euroopa Liidu lapse
õiguste strateegia.

Tänase täiskogu arutelul pidas kõne Eesti eurosaadik Katrin Saks. Saks keskendus sotsiaalsetele probleemidele, mis suurendavad ühiskonnas vägivalda.

“Kuigi enamus lastega seotud poliitikaid on liikmesriikide pädevuses, tahan rõhutada Euroopa liidu (EL) ühiste strateegiate, indikaatorite, andmekogude ja raportite olulisust. Loodan, et nende mõju liikmesriikidele suureneb veelgi. Poliitikuna tean, kui raske on valijatele põhjendada, miks näiteks naabrid hoolivad oma lastest rohkem,” sõnas Saks oma kõnes täiskogule.

Kuigi EL on maailmas eeskujuks laste õiguste kaitsmisel, tuleb meilgi tuleviku nimel oma tegemistesse kriitiliselt suhtuda. Muret tekitab tõsiasi, et Euroopas elab arvukalt puudust kannatavaid inimesi. Aga kui vaesuses elavate täiskasvanute hulk on 16%, siis vaesuses kasvavaid lapsi on enamgi veel, keskmiselt viiendik kogu elanikkonnast.

Viimaste aastate jooksul on Euroopa Liidus esile kerkinud rühmakuuluvuse küsimused ning vaenulikkus ja hirm võõraste suhtes.

“Enamasti ei tähenda see mitte tühja kõhtu, vaid arenguks vajalike võimaluste puudumist ja peateelt kõrvale jäämist", täheldas Saks, kes on ka Eesti Lastekaitseliidu president. Eurosaadik juhtis saadikute tähelepanu tõsiasjale, et uutes EL liikmesriikides on turumajanduse tormiline areng kaasa toonud suure kihistumise, mis kajastub teravalt laste heaolus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. January 2008, 17:51
Otsi:

Ava täpsem otsing