JP Morgan soovitab Hiinasse ja Indiasse investeerida

Mariliis Pinn 12. veebruar 2008, 16:27

JP Morgani asepresidendi Dennis Eldridge’i
sõnul on Hiinat ja Indiat ootamas tohutu kasv.

„Seni on Aasia börse peetud spekulatiivseks. Kui maailmal läheb hästi, siis läheb Aasial hästi, kui vastupidi, siis on seal palju volatiilsust. See on ohtlik vaade, sest Aasia tähtsus kasvab. Ja seda juhib koduturu kasv, mitte ekspordi kasv. Kuna seal elab 40% maailma populatsioonist, siis on sel tohutu mõju kogu maailmale,“ selgitas ta.

Eldridge’i sõnul on tugevad just need riigid, mis kasvavad koduturu kasvult. „Aasia on paremal positsioonil, kui ta oli 5-6 aastat tagasi, kui toimus viimane majanduse langus,“ lisas ta. Asepresident ennustas, et aastaks 2020 on Hiina kogutoodangu poolest maailmas teine ja India seitsmes. Aastaks 2050 hõivab Hiina esimese koha ja India kolmanda koha.

„Inimesed arvavad, et Hiina ja India aktsiad on kallid, kuid nad on 20% odavamad kui 6 nädalat tagasi, praegu on soodne aeg osta. Tegu oleks pikaajalise investeeringuga vähemalt viieks aastaks, kuid kindlasti on tegu hea ostuga, sest hoolimata langusest ei ole kohapealsed olud muutunud,“ seletas ta.

Hiina ja India edu taga seisavad Eldridge’i sõnul kolm tegurit: koduturu kasv, sest inimeste sissetulekud kasvavad, palju noori ja linnastumine.

„Tarbimine kasvab, sest inimeste sissetulekud kasvavad. Inimesed ikka kulutavad nii palju, kui teenivad. Teiseks, Hiinas ja Indias on nn ideaalne kuusepuukujuline rahvastikudiagramm ehk on palju noori ja vähe vanu inimesi. Kolmandaks - linnastumine, liigutakse maalt linnadesse. Kui vaadata kaarti, siis USAs on üheksa linna, kus elab üle miljoni inimese, Euroopas on nii suuri linnu 36, Hiinas on selliseid üle 150 ja Indias 36. Inimesed tulevad linna tööle, teenivad raha, nende tarbimisharjumused muutuvad. Kui maal piisas ühest televiisorist perekonnas, siis linnas hakkavad inimesed tahma ka DVD-mängijat, teises keskkonnas ihad muutuvad,“ selgitas Eldridge.

Hiina kulutab palju raha infrastruktuurile, et meelitada tootmist riiki. „Et riik kasvaks, on vaja töökohti, et neid luua, tuleb meelitada investeeringuid ja tootmist. Hoolimata sellest, et India sarnaneb paljus Hiinaga, ei ole nad nii edukad, sest nad ei investeerinud piisavalt infrastruktuuri. Tootjad ei taha ehitada tehast kohta, kuhu nad ei saa lihtsalt materjale vedada ja kust kauba äravedu on keeruline,“ sõnas Eldridge. Tema sõnul on India sellest aru saanud ja kahekordistab viie aastaga oma kulutused infrastruktuuri võrreldes 2005. aastaga.

Eldridge möönis, et 50-100 aasta pärast võime tõesti olla seisus, kus tootmine Hiinas ja
Indias on liiga kallis. „Juba on kuulda, et eelistatakse investeerida Vietnami, kuna see on odavam. Kuid iga riik peab tulevikus leidma niši, millega maailmas edukas olla,“ lisas ta.

Loomulikult soovitas ta investeerida JP Morgani Hiina ja India fondide vahendusel. „Me investeerime parimatesse aktsiatesse. Põhiliselt tarbimisse ja infrastruktuuri. Hiinas loodame teenida tarbimise kasvult finantsettevõtete, pankade, kindlustuste kaudu, Indias oleme lisaks pankadele panustanud ka mobiilioperaatoritesse. Investeerime ka suurtesse inseneribüroodesse ja transpordiettevõtetesse, sest nemad teenivad suurimat kasu suurtelt infrastruktuuriprojektidelt,“ ütles ta.

„Hiinas tasub osta China Life Insurence'i ja kaubandusettevõtte Golden Ego aktsiaid. Indias tasub raha paigutada Larsen and Toubro ja Barti Airteli aktsiatesse. Barti Airtel on mobiilioperaator, kellega liitus 2007. aastal 18 miljonit uut klienti, seda on rohkem, kui tervel Inglismaal inimesi elab,“ soovitas Eldridge.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. April 2008, 14:14
Otsi:

Ava täpsem otsing