Nõudest loobumine maksab nagu kingitus

10. juuni 2008, 19:14

Ernst Youngi juhtiv maksukonsultant
Hedi Wahtramäe tutvustas tänasel Äripäeva maksuseminaril kohtulahendit, kus
maksuamet püüdis pihta pandud killustikuhunnikut maksustada nii tulu- kui ka
sotsiaalmaksuga.

Kui tavaline praktika on, et maksuamet käsitleb nõudest loobumist kui kingitust, siis juhatuse liikme puhul maksustatakse see kui erisoodustus.

Sten Killustik OÜ (kohtulahendi number on 3-3-1-2-04) lugu oli järgmine. OÜ Sten-Killustiku laoplatsil seisis vägev killustikuhunnik, kuid ühel päeval avastati, et seda ei ole. "See oli päris suur," rääkis maksukonsultant Hedi Wahtramäe killustikuhunnikust. Kadunud killustik kanti lihtsalt kuludesse. Maksuamet küsis aga summalt tulumaksu ja juhtis tähelepanu asjaolule, et äriühingul tuleb esitada juhatuse liikmele nõue.

"Kuna seda ei tehtud, oli tegu nõudest loobumise ehk erisoodustusega, mida tuleb maksustada ka sotsiaalmaksuga," selgitas Wahtramäe.

Konkreetses juhtumis pääses firma vaid seetõttu, et nõude esitamise tähtaeg polnud veel saabunud. Nõuet saab esitada viis aastat, täpsustas Wahtramäe. "Tihtipeale ei mõelda, kus oleks koht esitada juhatusele nõue. Kui seda ei tehta, võib see kaasa tuua kopsaka maksukohustuse," hoiatas konsultant.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. June 2008, 14:54
Otsi:

Ava täpsem otsing