Arenevate turgude tarbija tunneb pitsitust

Mait Jüriado 14. oktoober 2008, 15:39

Globaalne finantskriis hakkab
hingekella lööma tarbijagrupile suurtes riikides, kes on viimastel aastatel
vedanud maailma majandust. Need riigid on Hiina, India, Venemaa ning Brasiilia,
kirjutab Wall Street Journal.

Globaalset kasvu on juhtinud USA ning teised nimetatud kiiresti arenevad majandused. Need neli suurt majandust jahtuvad, kuna tarbijad tunnevad piina, mis lähtub Läänest.

Venemaal, kus seni kergelt kätte saadavad laenud võimendasid tarbimist, hakkab edu nüüd hääbuma. Indias, kus on palju lääne finantsasutuste tekitatud töökohti, hakkab kasv nüüd laiali pudenema. Hiinas, mis on saanud viimastel aastatel suurt tähelepanu ning mille aktsiaturg on kokku kukkunud, mõtleb tarbija langevate kinnisvarahindade taustal enne mitu korda, kui ostma tormab. Brasiilia, nagu ka Venemaa probleemiks on suurelt langenud toormehinnad.

Kuigi neil suurtel turgudel on kasv ikka veel kiirem kui USAs või Euroopas, näitavad märgid, et sealne tarbija ei suuda enam samas tempos kasvada.

Venemaa majandust on toitnud viimased aastat tooraine hinnatõus ning kergesti kättesaadav krediit. Kuigi uute liisinguga ostetud autode müük kasvas Venemaal septembris müstilised 22%, on see siiski väikseim number pärast 2005. aastat.

"Venemaa tarbimisbuum on tekkinud suures osas kerge krediidi tagajärjel," kommenteeris Moskva maaklerfirma Antanta-Pioglobal analüütik Alexander Potavin. "Nüüd on pangalt äärmiselt raske laenu saada."

Jaemüüjad Indias, kus aktsiaturg on samuti viimastel aegadel pihta saanud, seisavad samuti silmitsi keeruliste aegadega. Viimased viis aastat 20% aastas kasvanud automüük on sellel aastal kukkunud 8%.

Kuigi Hiina on nautinud jaekaupate müügikasvu viimasel ajal, on automüügi numbrid augustis ning septembris oluliselt kukkunud. Samuti on Hiina lennujaamade reisijate liiklus vähenenud iga kuuga alates selle aasta maist. Hiina majanduse kitsaskohad on eksport USAsse ning kinnisvaraturg, mis mõlemad on kukkunud. Kinnisvaratehingute arv tähtsamates Hiina linnades on kahanenud viimaste kuudega 40-60%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. October 2008, 15:39
Otsi:

Ava täpsem otsing