Kas imerohi rasvumise vastu?

02. detsember 2008, 15:46

Vastusena rasvarikka toidu söömisele
nõristab peensool verre ainet nimega NAPE, mis annab ajule märku, et varsti
oleks aeg toitumine lõpetada. NAPE langetas kiiresti hiirte isu ja
kehakaalu.

Söömise sagedust ja isu ühe või teise asja järele reguleerib terve hulk hormoone, mis vahetavad informatsiooni söömistegevust koordineeriva aju ning ülejäänud organite vahel, vahendas Eesti Geenikeskus ajakirja Cell. Lisaks suudab kesknärvisüsteem tajuda teatud toitainete – näiteks glükoosi ja aminohapete sisaldust veres. Teadlased on oletanud sarnast tajusüsteemi ka kolmandale toitainete põhiklassile, rasvhapetele, kuid siiani polnud leitud sellele funktsioonile ühtegi sobivat kandidaati.

Nüüd avastasid Yale’i ülikooli teadlased, et rasvarohke söögikorra järel tõuseb veres teatud tüüpi peensooles sünteesitavate lipiidsete ainete hulk. Säärastest ainetest (nende nimigi on paras suutäis – N-atsüülfosfatidüületanoolamiinid, lühidalt NAPE) kõige aktiivsem langetas viie päeva jooksul hiirte kehakaalu rohkem kui kolmandiku võrra, kontroll-loomade kehakaal aga tõusis pisut.

Veel tehti antud uurimuse raames kindlaks, et NAPE tase veres langeb kroonilise rasvarikka dieedi korral, kuid tundlikkus süstitavale hormoonile ei kao.

Avastuse teinud uurimisrühm Gerald Shulmani juhtimisel tegeleb praegu NAPE toime uurimisega inimestel ja primaatidel. Kui kõik kulgeb optimistlikumate prognooside kohaselt, võib kas NAPE või selle toimet matkiv ravim jõuda varsti kliiniliste katsetuste faasi, leevendamaks maailma 300 miljoni ülekaalulise vaevusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. December 2008, 11:36
Otsi:

Ava täpsem otsing