Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eksportijate olukord on praegu nutune

  Ehitusmaterjalitootjate sõnul on viimasel ajal järsult vähenenud Venemaale, Lätti, Rootsi ja Norrasse eksporditavate kaupade maht.
  "Olukord on nutune," ütles ASi Textuur tegevdirektor Argo Jõgi. "Ilmselt on Rootsi kuningas meie peale pahane," vastas ta muiates küsimusele, miks eksport Rootsi on kahanenud nullini. Jõgi arvates seisab selle taga üleüldine kriis ja tarbimise langus kõikides riikides. "Inimesed ei taha raha raisata," seletas ta. "Aasta tagasi oli üks äärmus - müügibuum -, nüüd oleme jõudnud teise äärmusse."
  Kuid ettevõtte juht säilitab optimismi ning loodab, et aasta-paari pärast turg taastub. "See võib juhtuda isegi varem, kui keegi arvata oskab. Praegu on tähtis ellu jääda. Kellel on rasva peal, see peab vastu ja elab raske aja üle. Teised on sunnitud tegevusvaldkonda vahetama," lausus Jõgi.
  Vaatamata tootmismahu vähenemisele Jõgi töötajaid ei koonda. "Palka me maksame endiselt - see ei ole just kõige suurem kuluallikas, kuigi inimesed ühe nädala kuus lihtsalt puhkavad. Me jälgime hinnataset ning kasutame aega selleks, et automatiseerida tootmist, soetada uusi seadmeid, väljuda uutele turgudele. Meil on praegu käimas läbirääkimised kahe partneriga." Jõgi ei tahtnud öelda, mis turud need on: "Saladust ei või reeta, muidu konkurendid saavad teada."
  Meelis Pärna, kes vastutab Saarema Saunade toodete turustamise eest Põhjamaadesse, väitis, et ekspordimaht kahaneb jätkuvalt. Asi ei ole ainult turgudel valitsevas olukorras, vaid ka Venemaa toorme kallinemises. "Pärast seda, kui möödunud aasta teisel poolel Venemaa puidu hinda tõstis, kaotasid meie tooted konkurentsivõime. Oleme kaotanud atraktiivsust Põhjamaade klientide jaoks, kuna nad võivad nüüd sama kvaliteedi ja hinnaga osta analoogseid tooteid soomlastelt," seletas Pärna. "Praegu on eksport Rootsi langenud 10 protsendile kogu meie tootmise mahust, aasta tagasi oli see näitaja 40-50 protsenti."
  Puit- ning puit-alumiiniumuksi ja -aknaid valmistava Viking Window ASi ekspordijuht Tanel Kookmaa märkis samuti, et Skandinaavia ostjad ei kipu enam lepinguid sõlmima. "Meil on pakkumised väljas, kuid huvi nende vastu tunnevad vähesed. Ja needki mõtlevad enne tehingu sõlmimist pikalt või loobuvad üldse lepingust. Sama olukord on ka Iirimaa ja Norraga. Meie eksport Rootsi on langenud 3-4 protsendile," ütles ta.
  ASi E-Betoonelement eksport on kahanenud miinimumini. Müügi- ja turundusdirektor Mart Arro sõnul on nende peamised turud seni olnud Venemaa ja Rootsi. "Venemaal me müüsime Peterburi, kus praegu on üks suur projekt lõpetamisel ning uusi projekte näha ei ole. Rootsi turul valitseb sama olukord mis Eestiski - turg langeb, müügimahud kahanevad," teatas Arro. Küsimusele, milline võiks olla ekspordimaht järgmisel aastal, ei osanud Arro vastata: "Praegu on võimatu prognoose teha, kuid karta võib mahu vähenemist," oli napp vastus.
  E-Betoonelemendi eksport 2008. aastal ulatub ligikaudu 20 protsendile käibest. Suurem osa ekspordist läheb Venemaale, eksport Rootsi jääb alla 1 protsendi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vandeadvokaat ühistranspordist: alarahastuse vältimine on riigi vastutus
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Tallinna Sadam lõpetab tegevuse Paljassaare sadamas
Juba varasemalt Paljassaares tegevust kokku tõmmanud Tallinna Sadam avaldas täna pärast börsi sulgemist, et lõpetas ametlikult Paljassaare sadamas tegevuse.
Juba varasemalt Paljassaares tegevust kokku tõmmanud Tallinna Sadam avaldas täna pärast börsi sulgemist, et lõpetas ametlikult Paljassaare sadamas tegevuse.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Erametsakeskus: paberi- ja küttepuidu hinnad on uskumatult kõrged
Ebanormaalselt kõrged okaspuupalkide hinnad saavutasid oma tipu aprillis, püsisid mais ja hakkasid juunis langema. Ülejäänud sortimentide hinnad on aga jätkanud küllalt kiiret kasvamist.
Ebanormaalselt kõrged okaspuupalkide hinnad saavutasid oma tipu aprillis, püsisid mais ja hakkasid juunis langema. Ülejäänud sortimentide hinnad on aga jätkanud küllalt kiiret kasvamist.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.