12. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

USAs hiiglaslik riskifondi pettuseskandaal

Veel enne, kui eile hommikul kaks FBI agenti külastasid Bernard Madoffi tema korteris, tunnistas investeerimisnõustamise äri omanik töötajatele, et tema äri oli hiiglaslik petuskeem, mis maksis klientidele 50 miljardit dollarit, vahendab Bloomberg.

„Läksime ettevõtte juhi juurde koju, et selgusele jõuda, kas eksisteerib süütu põhjus,“ ütles agent Theodore Cacioppi.

„Süütut selgitust ei ole,“ ütles agentidele 70aastane Madoff, lisades, et kauples ja kaotas institutsionaalsete klientide raha. Ta maksis investoritele rahaga, mida ei olnud. Ta oli valmis vangi minema. Selle põhjal vahistasid agendid Madoffi.

NASD andmetel oli 17. novembri seisuga Bernard L. Madoff Investment Securities LLC juhitavaid varasid 17,1 mld dollarit. Tegu oli oktoobris Nasdaqil suuruselt 23. turutegijaga, kes liigutas keskmiselt 50 miljonit aktsiat päevas.

Esimesel detsembrinädalal ütles ta töötajale, keda on identifitseeritud juhtivtöötaja nr 2na, et kunded on esitanud 7 miljardi dollari eest lunastusesoove. Ta arvas, et suudab likviidsust leida, kuigi see on raske.

Juhtivtöötajad teadsid, et ettevõtte hallata on 8-15 mld dollarit. 9. detsembril ütles Madoff juhtivtöötajale nr 1, et ta tahab maksta boonused välja detsembris – kaks kuud varem kui tavaliselt.

Oma korteris ütles Madoff töötajatele, et äri oli pettus ja ta on omadega läbi. Ta ütles, et tal ei ole absoluutselt mitte midagi, kõik oli lihtsalt üks suur vale. Põhimõtteliselt oli tegu hiiglasliku Ponzi skeemiga, kus uute investorite rahaga maksti varasemate soovijate investeeringuid välja. Madoff ütles, et äri on juba aastaid maksujõuetu – lisades, et kahjumid on suuremad kui 50 miljardit dollarit. Madoff ütles, et tal on 200-300 miljonit dollarit alles, mida ta kavatses maksta töötajatele, perekonnale ja sõpradele.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt