Islandil tulevad jõulud teisiti

24. detsember 2008, 09:19

LCD-telerid ja mängukonsoolid, mis olid
Islandil läinud aastal kõige nõutumad jõulukingid, on tänavu nende asjade seas,
mis meenutavad islandlastele möödunud aegu.

Pangakrahhi ja majanduse kollapsi kiiluvees, mis sundis maailma jõukaimate riikide hulka kuulunud Islandi IMFilt abi paluma, on paljudel islandlastel tänavu üldse raske jõulutunnet kätte saada, kirjutab Financial Times Reykjavikist.

44-aastane Asa tunnistab, et saab lastele tänavu jõulukingid heategevusorganisatsioonidelt. „Tuleb oma uhkus alla suruda,“ tunnistab ta. „See on väga raske.“

Islandi kirikute ja abiorganisatsioonide juures on jõulude ajal tänavu 2500 inimest abi palunud, mida on 30% rohkem kui läinud aastal.

„Peamiselt on need keskklassi inimesed, kellel on kõiksugu kohustused turjal – kodulaenud, mille intressid kasvavad, paljud on tööta jäänud … nad lihtsalt ei suuda seda koormat üksi kanda,“ ütles Reykjaviki peakiriku pastor Jon Omar Gunnarsson.

Nii inflatsioon kui keskpanga intressid on 18%peal, ametivõinud püüavad stabiliseerida Islandi krooni, mis kukkus kivina, kui riigi suured pangad kokku kukkusid ja riigi omandusse läksid. Riik sai IMFilt ja teistelt doonoritelt 10 miljardit dollarit abilaenu, mis tuleb aga tagasi maksta – see tähendab maksude tõusu isegi kui majandus on sügavas languses.

„Paljud inimesed lähevad lihtsalt siit riigist minema,“ tsiteerib FT kohalikku. „Mis tulevikku siin lastele on. Veel 95-aastaselt maksavad nad seda (abilaenu tagasi - toim).“

Islandi valitsus, millele kuulub nüüd riigi kolm suurimat panka, on lubanud kodulaenuomanikele maksupuhkust, kui inimesed oma maksetega toime ei tule. Kuid elustiili muudavad ka teised – selle aasta jõulukinkideks on raamatud, ise tehtud asjakesed ning praktilised esemed nagu villased sokid, kirjutab Financial Times.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. August 2009, 12:37

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing