Ponzist Madoffini 2: kooliõpetaja ja poistebändi-mogul

29. jaanuar 2009, 20:38

aripaev.ee jätkab 90 aasta jooksul silma
paistnud Ponzi skeemide tutvustamist. Skeemidele praeguse nime andnud Charles
Ponzi ja 1970ndal Rahva panga loonud Dona Branca kõrval on end ajalukku
jäädvustanud ka Pakistani kooliõpetaja ning edukat poistebändi-äri ajanud
mees.

2005. a pani Pakistani kooliõpetaja Syed Sibt-ul-Hassan Shah (sünd 1964) ameti maha ja reisis Dubaisse, kuhu jäi pooleks aastaks. Kui Shah tagasi kodulinna Wazirabadi jõudis, veenis mees naabreid ja kolleege oma sääste tema kätte usaldama ja kahekordistas summad 15 päevaga, väidetavalt tänu Dubais tundma õpitud "aktsiaprogrammile". Double Shah

Kuuldus levis ja inimeseDouble Shahd asusid nüüd Pir Double Shahi (Topelt-Shah) nime all tuntud mehe kaudu investeerima. Pooleteist aastaga kaasas Shah tuhandetelt inimestelt 40 kuni 70 mld ruupiat ehk umbes 6-10,6 mld krooni ja temast arvati juba saavat kodupiirkonna uus poliitiline liider.

Vahepeal pikenes aga investeeringu kahekordistamise aeg järk-järgult 70 päevani. Inimesed said tõesti lubatud tulu ja kui politsei Shahi pettuse süüdistusel 2007. a aprillis arreteeris, tulid tuhanded inimesed selle vastutänavatele protestima, pidades teda süütuks heategijaks. Praegu (eelmise aasta lõpu seisuga – toim) ootab Shah vahi all kohut koos seitsme kaasosalisega.

Poistebändi-mogul ja suurpetis ühes isikus

Lou Pearlman (sünd 1954) erineb enamusest harilikest skeemitajatest, kes pole varem millegagi silma paistnud. Pearlman oli edukas muusikaärimees, kes tõi välja menugrupid Backstreet Boys ja 'N Sync. Varem oli ta kokku puutunud ka tantsutrupiga Chippendales ja menubändiga New Kids On The Block. Just viimane, kelle transporti Pearlman korraldas, inspireeris teda väidetavalt oma poistebände turule tooma. Lou  PearlmanLou Pearlman

1981. a (samal aastal sündis muuseas `N Sync`is tähekarjäärile aluse pannud Justin Timberlake) asutas Pearlman ettevõtted Trans Continental Airlines Travel Services, Trans Continental Airlines Inc. ja veel 12 taolist. Firmade probleem oli, et nad eksisteerisid vaid paberil.

Sellest hoolimata suutis Peralman 20 aasta vältel müüa investoritele ettevõtete aktsiaid ja võtta pangalaene, kokku ligikaudu 300 mln dollarit. Investorid kuulsid Perlmanilt, et tšarterlendude firmas on 412 lennukit, ettevõtte väärtus on 1,8 mld dollarit ning kohe tuleb IPO tasemel 17.50 dollarit aktsia kohta ning jäid üht ajaloo parimat müügimeest uskuma.

Et mulli lõhkemast hoida, mõtles Pearlman välja fiktiivse audiitorfirma Cohen Siegel, esitades nende nimel aruandeid ja palgates telefonivastamisteenuse toru võtma. Samavõrd olematu oli harupank Saksamaal. Pearlman võltsis ühtlasi maksu- ja muid finantsdokumente, et igati korrektse ärina välja paista. Skeem paljastati 2006. a, eelmisel aasta mais mõisteti Pearlman 25 aastaks vangi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. February 2009, 18:02
Otsi:

Ava täpsem otsing