Majanduslangus Lätis 18%

11. mai 2009, 13:08

Läti statistikaameti esialgsel hinnangul
kahanes Läti SKT selle aasta esimeses kvartalis läinud aasta sama perioodiga
võrreldes 18%, mis on suurim langus kogu Euroopa Liidus.

Enamus agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikuid prognoosis 16,2% suurust SKT langust.

Esimeses kvartalis jätkus Lätis majandusaktiivsuse langus nii tööstuses kui teeninduses. Tööstustoodang kahanes 22%, jaekaubanduse käive 25%, hotellide ja restoranide käive 34%, teatas statistikaamet.

"See kinnitab, et lõunanaabrite juures on asjad nii kehvad, kui võis karta, paranemist ei ole hetkel näha," kommenteeris Swedbanki makroanalüütik Maris Lauri. Swedbanki prognoos on, et Läti SKT kahaneb tänavu 15%, kuid Lauri sõnul ei saa välistada ka suuremat langust.

Küsimusele, kas Läti valitsus suudab nii järsus majanduslanguses eelarvedefitsiiti kontrolli all hoida, vastas Lauri, et "ega neil muud üle ei jää. Läti valitsuse positsioon on veel halvem kui meie valitsuse oma," ütles Lauri.

Leedu SKT kahanes esimeses kvartalis 12,6%. Eesti SKT võis esimeses kvartalis kahaneda 14-16%, ütles läinud nädalal rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna juhataja Andrus Säälik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. July 2009, 15:55
Otsi:

Ava täpsem otsing