Nõges: eestlane investeerib miljoni pigem autosse

17. september 2009, 13:33

Arco Vara aktsiapakis hiljuti 5%
osaluse saavutanud investor Arvo Nõges on sel aastal kasutanud ära madalaid
hindu ja aktsiaid kokku ostnud, erinevalt keskmisest eestlastest, kellel tema
sõnul eriti investori hoiakut pole.

OÜ Gamma Holding juhataja Arvo Nõges teavitas täna börsil Arco Vara, et 16.09.2009 toimunud aktsiatehinguga omab OÜ Gamma Holding 4 774 200 Arco Vara aktsiat, mille tulemusena ületab OÜ Gamma Holding häälte arv Arco Varas 5% Arco Vara emiteeritud aktsiatega esindatud häältest.

Järgneb interjuu Arvo Nõgesega.

Miks ostsite Arco Vara juurde?

Ma olen Arcot kevadest saadik järjest juurde ostnud. Mul oli juba suve alguses 4% käes. Arco on olnud üks ettevõtetest Tallinna Börsil, mis on olnud ääretult palju alla hinnatud, seepärast olen seda ka soetanud. Alati võib ju leida põhjuse, miks Arco võiks pankrotti minna. Need hinnatasemed, mille juures Arcoga on kaubeldud aasta jooksul, ma ei ole kindel, kas need isegi pankrotiväärtust välja annavad. Aga vaadates Arco tulemusi, juhatuse pingutusi ja seda, kuidas nad on kulusid kokku hoidnud, siis võib arvata, et aasta lõpus tulevad juba suuremad laekumised Bulgaariast ja ka mujalt. Samuti on Arco suutnud raskel ajal rahavood enam-vähem nullis hoida. Kui jätame välja unistuse, et Arco pankrotistub, siis usun, et ettevõte aktsia on peagi märgatavalt kõrgematel tasemetel. Ka teistele investoritele on saanud selgeks, et Arco Vara võib-olla ei lähegi pankrotti ja mis selle ettevõtte tegelik väärtus on.

Kuidas õnnestus Teil vähelikviidselt Tallinna Börsilt nii suure koguse aktsiaid kokku osta?

Sellest võiks kirjutada omaette loo. Tegutsesin börsil ka 1997-98. aasta kriisi ajal ja kogu selle aja jooksul pole olnud nii suurepärast võimalust soetada endale suurtes kogustes aktsiaid ja väga põhjast. Tõepoolest kõigil on olnud võimalus. Aga paljud on tegelenud targutamisega ja mustade stsenaariumite ette maalimisega. Näeme praegu, kuidas East Capital ja Danske sulgevad oma märkimisõigusi, see näitab kui rumalalt, lühinägelikult ja ebaprofessionaalselt on fondid käitunud selles kriisis. Mingil hetkel tegelesid nad turu likviidsusega, aga nüüd nad ei saa enam osta, kui üleöö on ootused positiivsemaks muutunud. Selles mõttes on kriis huvitav olnud, likviidsust on pakutud, Arco suhtes tehti kuni eilse päevani seda väga korralikult. Praegu piirdun Arco puhul olemasoleva osalusega, aga sobivate tingimuste puhul pole välistatud, et suurendan veelgi.

Mida olete veel lisaks Arcole juurde ostnud?

Baltikat korralikult, samuti Merkot ja Tallinna Vett. Neid aktsiaid ei saa küll ühese nimetaja abil iseloomustada, mõnel neist on meeletult potentsiaali, on nii riski kui ka turvalisust. Leian, et ka Baltika on saanud ülekohtuselt palju peksa. Arcot ja Baltikat eristab teistest aktsiatest see, et nende puhul on free float suur ja nad on avatud investorite meelsustele ja kuna see on olnud nõrk ja madal, siis on see avaldanud mõju ka aktsia hinnale. Arcol on tugev potentsiaal, aktsia hinna puhul võib veel põhjaga võrreldes tulla 200% tõusu.

Kas olete juurde ostnud seepärast, et osad ettevõtted lahkuvad ja paigutate raha ümber?

Mitte otseselt selle pärast. Olen vaadanud konkreetset ettevõtet tema enda kontekstis. Ühtepidi on märke, et Tallinna Börs nõrgeneb. Eks näis, kuidas siin saab end väikeinvestorina tunda, kui on võimalik, et on vähem ettevõtteid ja et regulatsioonid on ebapiisavad. Ma ei oska veel täna hinnata Tallinna Börsi potentsiaali. Mul on kahju, sest ma arvan, et me erineme Lätist ja Leedust oma parema potentsiaali poolest, kahjuks börsil see ei peegeldu.

Arvo Nõges Arvo NõgesKas olete ostude jaoks osadest aktsiatest loobunud?

Olen osadest asjadest raha vabastanud. Loobusin näiteks Nordeconist, aga mitte seepärast, et see halb ettevõte oleks. Lihtsalt Arco on nii odavalt turul, et ma pole suutnud talitseda oma tundeid vaadates seda maaslebavat raha ja olen sunnitud olnud seda üles korjama järjest rohkem ja rohkem.

Mis arenguid on Luterma vaidluse osas?

Loodan, et saan õiglase hinna oma Luterma aktsiate eest. Tegu pole halva ettevõttega, seal on suur väärtus sees. Põhiomanik on raskustes, seetõttu on ettevõte müügis. Omaniku raskused ju väga palju Luterma väärtust ei mõjuta. Kruuda on sunnitud otsima ostjaid, kuigi müügiks hea aeg pole. Nii kaua, kuni kohtuveski jahvatab, võivad Lutermas olla juba muutused toimunud. Võib-olla tehakse vabatahtlik ülevõtmispakkumine omanike poolt.

Teil oli veel kevadel ka Telekomi aktsiaid, mida arvate võimalikust Telekomi lahkumisest?

Ma müüsin juba enne seda uudist Telekomi. Sellel päeval ostsin nii palju kui jaksaksin teisi aktsiaid kokku. Telekomi väljaost on vajalik trigger, mille puhul inimesed mõistavad, et see allamüügi hullus on läinud liiale. Ma arvan, et see ei jää ka ainukeseks. Kui ma oleksin mõne suurettevõtte omanik, oleksin juba varem mõelnud väljaostmisele. Mis puudutab Telekomi müüki, siis loodan, et riik näitab selgroogu ja saadakse müügihinnale juurde 15-20%.

Kui Tallinna Börsilt on mitmed ettevõtted ära minemas, kas tasub siia üldse nii palju raha panna?

Mõtlen ise samamoodi. Olen Rootsi poole vaadanud. Olen sealt pangaaktsiaid ostnud, Swedbank on olnud vaieldamatu lemmik, samuti TeliaSonerat. Kui investorid oleksid meil haritumad või investorite moodi rohkem, siis hinnad poleks nii põhja langenud. Olen aasta-aastalt Tallinna Börsi investeerinud järjest vähem. Turg ei käitu nii, nagu ma ootaks. Teise poole pealt on muidugi hea, muidu poleks mul tekkinud iial võimalust sisse osta ning ma olen selles eest tänulik. Kriis on olnud nii hull, eks seepärast on spurt olnud meeletu. Kukkumine on olnud ikka üle mõistuse suur ja põhjendamatu. Raske oli kevadel tunda end normaalsena, mitte hullumeelsena hindu vaadates.

Kui Tallinna Börs nii perspektiivikas pole, kas oleks raha mõttekas rohkem välisturgudele paigutada?

Olen raha pannud USA ja Rootsi börsidele. Rootsit olen vaadanud seepärast, et meie finants tuleb sealt. Aga ma olen Eestist pärit ja seetõttu Eesti keskne. Olen optimist ja Eesti patrioot. Maailmas loetakse kasvupiirkonnaks Aasiat, ratsionaalselt peaks nagu sinna vaatama. Aga ma ei julgeks omada kunagi Hiina börsiettevõttes 5% aktsiatest. Eesti ettevõtete puhul on rohkem teada tausta ja siin on ka kellelt küsida ning julgen rahuliku südamega suuremaid summasid investeerida.

Kuigi hinnad on olnud hullumeelsed, võiks ju küsida, kas pole hullumeelne nii palju raha aktsiatesse panna?

Väga paljudel inimestel on sama küsimus. Kellegi jaoks olen ma ammu ületanud terve mõistuse selliste investeerimissummadega. Aga eestlane ostab ju pigem miljonikroonise auto, kui paneb aktsiatesse miljoni. Auto puhul ma tean ju, et selle väärtus iga päevaga kahaneb. Aga õige aktsia puhul väärtus kasvab. Minu puhul on tegu harjumusega, tunnen aktsiates end kindlamalt kui muude varadega. Ja ma ei ole endiselt oma aktsiatesse armunud. Kui väärtus, mida ma ootan, jõuab kätte, siis ma realiseerin aktsiad. Aga ma olen Eesti aktsiate ostul end ka tagasi hoidnud ja mitte liiga palju riske võtnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. September 2009, 14:27
Otsi:

Ava täpsem otsing