Indrek Kald • 14. oktoober 2009 kell 21:00

Eestisse on oodata paarikümmet uut välisinvesteeringut

"See on hinnanguline number, samas on huvi olnud viimastel kuudel ka suurem," selgitas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majanduspoliitika talituse juhataja Raul Allikivi. Iseküsimus on, kui palju neist investeeringutest lõpuks teostub, lisas ta.

Osa neist välisinvesteeringutest on lähikuude küsimus. Ka paljud Eestis juba tegutsevad välisettevõtted vaatavad ringi laienemise pilguga, lisas ta.

Uute välisinvestorite näol on tavaliselt tegu väikeste ja keskmise suurusega ettevõtetega, mis on pärit lähiriikidest, peamiselt Skandinaaviast. Kesk-Euroopa riigid on Saksamaale lähemal, nende jaoks me nii kergelt kaardil pole, kinnitas Allikivi.

Eesti üks konkurentsieelis on majandusministeeriumi teatel suhteliselt odav tööjõud. "Tööjõud pole väga palju odavamaks läinud, ent varem meil polnudki tööjõudu. Eelmise aasta keskel oli töötajate leidmine väga raske," rääkis ta.

Samas pole lähiaja välisinvesteeringud väga tööjõumahukad. "Pigem väiksemad, maksimaalselt räägime mõne projekti puhul paarisajast inimesest," kinnitas ta.

Üks huvitavamaid võimalikke investeeringuid on Allikivi sõnul tugiteenuste keskused - näiteks IT-tugi või raamatupidamistugi. Eesti konkureerib siin enamasti teiste Balti riikide ja Poolaga, teenust osutatakse läänes asuvatele klientidele.

Valitsus arutab lähiajal Eesti välisinvesteeringute ja ekspordi tegevuskava 2009-2011 "Made in Estonia", mis sisaldab välisraha ligimeelitamise ettepanekuid.

Hetkel kuum