Signe Sillasoo • 26. november 2009 kell 21:00

Jõulud algavad taas jazzirütmis

Järjakordse jazzkaare jõuluhooaja juhatavad sel pühapäeval, 29. novembril sisse Ingrid Lukas Trio ning Ivo Linna ühes Raivo Tafenau ja Ain Aganiga.

Otepää Kultuurikeskuses üles astuv eesti laulja ja pianist Ingrid Lukas esitab kontserdil "Valge ingel" koos bändikaaslaste Gregor Frei ja Patrik Zossoga publikule karget põhjamaist ja väga omanäolist muusikat oma debüütalbumilt "We Need to Repeat", mis jääb nii popi, jazzi, folgi kui ka rituaalse muusika piirimaile.

Vanemaid ja tuntumaid lugusid eesti estraadiklassikast jazzilikes seadetes pakuvad esimesel advendil Okupatsioonide muuseumis toimuva kontserdil aga Ivo Linna, Raivo Tafenau ja Ain Agan. Nende kolme esituses saavad värske kuue näiteks Valter Ojakääru "Õhtu rannal", Uno Naissoo "Neil päevil polnud algust", "Kui on käes jaanipäev" ning mitmed jõululaulud.

Lisaks mainitud artistidele on Jõulujazzil esinemas festivali korraldaja ja kunstilise juhi Anne Ermi sõnul veel terve hulk eesti noori ja väga andekaid lauljatare. Maian Kärmas astub kuulajate ette näiteks uue kavaga Õnneleid, millest peagi ilmumas ka plaat. Niisamuti Helin-Mari Arder ja Hedvig Hanson. Viimase kavasse lisab põnevaid värve ka multiinstrumentalist Deniss Paskevich Riiast.

Nagu eelnevatelgi aastatel, nii ei jää seegi kord toimumata heategevuskontsert "Aita alustada elu", kus näeb solistidena üles astumas samuti noori kodumaiseid artiste, Iiris Vesikut ja Margus Vaherit, kes said tuule tiibadesse pärast kaks aastat tagasi toimunud lauluvõistlust "Kaks takti ette".

Festikali haripunktiks on festivali korralda sõnul sel talvel esmakordselt Eestis esinev legendaarne jazzviiuldaja Jean-Luc Ponty konsert. Viimane niiöelda kodustas Anne Ermi sõnul 5- ja 6keelse elektriviiuli jazzis, mis ongi talle kuulsust ja tähesära toonud.

"Idee selles sai ta mängides koos Frank Zappa ja McLaughlini Mahavishu Orchestraga, kus mõlemad kasutasid elektripille. Ka edaspidi jäi Ponty truuks jazz-rockile, lisades sinna Aafrika, Lõuna-Ameerika ja Aasia rahvamuusikute rütme ja elemente. Pärast Stephane Grappelli'd on ta ilmselt maailma kõige tuntum jazz-rock viiuldaja," selgitas Erm.

Värvikat muusikaelamust pakub oma kontserdiga ka brasiillanna Giana Viscardi, kes esindamas selle päikselise maa uut bossapõlvkonda. Samba ja bossa kõrval armastab ta ka jazzi ja fadot ning on festivali korraldaja kinnitusel laval tõeline tulesäde.

Rütmikat muusikat pakub festivalil ka Euroopa klubide lemmik DJ, trummar ja produtsent Christian Prommer oma live-ansambliga Drumlesson Saksamaalt. "See saab olema kuumade, osalt ka latin-rütmide öö Rock Cafes, mis paneb punkti tänavusele Jõulujazzile," sõnas festivali kunstiline juht.

Hetkel kuum