Välismaalt ostetud kaupade maksuvabastuse piir langeb

Katariina Krjutškova 09. detsember 2009, 19:55

Uuest aastast väheneb Euroopa Liidust väljastpoolt saadetud kaupade käibemaksuvabastuse piirmäär, vahendas "Aktuaalne Kaamera".

Vaid nende kaupade eest, mille väärtus jääb alla 22 euro ehk 344 Eesti krooni, ei pea käibemaksu maksma. Kui saadetise väärtus on suurem, peab kaubasaadetise kohta esitama tollideklaratsiooni ning maksma ka käibemaksu.

Kui saadetise väärtus ületab 150 eurot ehk 2347 krooni, tuleb maksta lisaks ka tollimaksu.

Eestis saab kõikidest maailma netikaubamajadest teha oste läbi Netikulleri, mille vaheladu asub USA-s.

"Ma ei muretseks, et see löök nii hävitav on, aga piinlik, et nii järsult selliseid maksutõmblusi meie äriruumis tehakse. Maksutõusu vastu ei saa valmistuda, aga põhjust kurvastada on, sest tellijatel pole üleminekuaega. Näiteks nendele, kes on tellinud novembris ja jaanuaris jõuab kaup kohale, läheb kaup järsult kallimaks," selgitas Netikuller.ee juht Henrik Aavik.

Tellijale läheb saadetis ligi viiendiku võrra kallimaks. Kuna tuleb ka hakata deklareerima rohkem, ei kasva juurdehindlus vaid käibemaksu võrra, vaid ka deklareerimisel on oma hind. Aavik prognoosib tellimuste vähenemist.

"Üldtellimuste arv väheneb. Ligi pooled meie klientidest tellivad just selles hinnavahemikus kaupu, mis kallimaks lähevad, nende hulgas väheneb tellimuste arv kindlasti," rääkis Aavik.

Maksumuudatus puudutab rohkem neid, kes oma oste e-Bayst või Amazonist, Netikullerist või tuhandetest teistest internetipoodidest teevad. Samamoodi kehtib see aga kõigile äriettevõtetele, kes kaupa ühendusest väljastpoolt tellivad.

Eraisikute vahel liikuvate rahvusvaheliste pakkide maksuvabastuse piirmäär jääb endiselt 704 krooni ehk 45 euro tasemele.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. December 2009, 19:55

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing