Hannes Sarv • 22. mai 2010 kell 14:31

Vaher: info tankistide kohta kiirelt notari ja registrini

Lahendust tuleks otsida pigem karistusõiguslikest meetmetest, samuti sellest, et võimalik info nn korduvkasutusega tankistidest jõuaks kiirelt ka notarite ja registrini, ütles endine justiitsminister, praegune riigikogu õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher.

Äripäeva kirjutas eile Konstantinos Vrettose nimelisest variisikust, kes kuulub Eestis kümnete võlgades ja likvideerimisel firmade juhatusse. Aadressile Silikaltsiidi 3-28 on registreeritud kümneid võlgnikest ettevõtjaid, kes tegevuse lõpetanud. 

Ken-Marti Vaher ütles, et ettevõtluses tuleb käituda hea usu põhimõttest lähtuvalt, mistõttu äriseadustik ja muud eraõiguse valdkonda reguleerivad seadused seda probleemi lahendada ei saa. „Ettevõtlusvabaduse piiramine oleks kahjulik kõigile ausatele ettevõtjatele ning Eesti majanduskeskkonnale tervikuna. Samuti ei võimaldaks seda Eesti rahvusvahelised kohustused ELi liikmesriigina,“ tõdes ta.

Vaheri sõnul on oluline, et ettevõtjad ennast ise kaitseksid – kasutades käendusi, pante, pangagarantiid. „Mingit absoluutset kaitset võlausaldajatele seaduse tasandil pole võimalik anda. Ettevõtlus ja võlaõigussuhted on olemuslikult alati riskiga seotud. Seda, kas ja kuidas oma võlasuhet tagada, peab iga võlausaldaja ise otsustama. Võimalused selleks on olemas,“ lisas Vaher.

Hetkel kuum