Hannes Sarv • 22. mai 2010 kell 11:47

Pankrotihaldur soovitab ettevõtjail kasutada garantiisid

Pankrotihaldur Andres Tootsman ütles, et ta ei oska ühest lahendust variisikute probleemile pakkuda, sest seaduste rangemaks muutmine hakkaks riivama ettevõtlusvabadust ja segama neid, kes ausalt tegutsevad.

Siiski lisas ta, et pigem peaksid ettevõtjad kasutama garantiisid. „Vahel küsitakse nõu, et kuidas ma saaks nii, et peaksin vähem tulumaksu maksma. Vastus on lihtne: kui ei taha tulumaksu maksta, pole vaja tulu teenida. Sama asi on võlausaldajaga – ära hakka võlausaldajaks. Võta ettemaks, kui annad kaupa. Võta kauba kättesaajalt isiklik garantii, käendused,“ loetles Tootsman.

Järgnevalt Andres Tootsmani kommentaar küsimusele, mida saab teha pankrotihaldur?

„Mida haldur teha saab? Haldur saab rääkida eelmisele juhatusele, et sõltumata sellest, mis täna äriregistri kaardil on, kujunes olukord selliseks, et omakapital kukkus miinusesse ajal, mil teie hoidsite ohjasid. Nad räägivad, et leidsid soodsa ostja. Samas oli aasta või kaks omakapital miinuses. Miinuses omakapitaliga asju ei osta mitte keegi – see on loll jutt.

Ja see ei ole lihtsalt nii, et firma etteotsa pannakse tankist. Kasutatakse kompleksmeetmeid. Tehakse mingi valik võlausaldajatest, kes on ohtlikud ja kes mitte. Kes tekitavad pärast probleeme ja kes on suutelised maksma pankrotimenetluse jätkamise eest. Väikesed tavaliselt ei ole huvitatud [pankrotimenetluse jätkamisest – toim.] ja kui ka üks nendest on huvitatud , siis ta arvab, et miks ta peaks teiste eest maksma. Sinna need asjad sumbuvadki ja raugevad ära.“

Äripäeva kirjutas reedel Konstantinos Vrettose nimelisest variisikust, kes kuulub Eestis kümnete võlgades ja likvideerimisel firmade juhatusse. Aadressile Silikaltsiidi 3-28 on registreeritud kümneid võlgnikest ettevõtjaid, kes tegevuse lõpetanud. 

Hetkel kuum