Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigi muudatused löövad ravimimüüjaid

  Üks tundmatuks jääda sooviv patendiravimitega kaupleva ravimifirma juht kurtis, et sel aastal on nende käive märgatavalt vähenenud.
  Teatavasti jõustus aprillis määrus, millega apteeker peab patsiendile esmalt soodsaimat ehk geneerilist ravimit pakkuma. Juulis määrati 50protsendise soodustusega ravimitele piirhinnad ja hinnakokkulepped, mis käristas geneeriliste ja originaalravimite hinnavahe kohati väga suureks.
  Haigekassa andmetel kulutasid patsiendid mullu soodusravimitele oma taskust ligikaudu 800 miljonit krooni. Seega tasus patsient ühe retseptiravimi eest keskmiselt 125 krooni.
  Inimeste omaosaluse suurust analüüsides selgub, et Eestis kasutatakse ravimeid üsna ebamõistlikult.
  Näiteks kõrgvererõhutõve ravimite puhul ostetakse vaid kümnel protsendil juhtudest sama toimeainega ravimite hulgast kõige soodsam, teatas haigekassa. Asjakohase teavituskampaaniaga on juba algust tehtud.
  Ühest vastust, kuidas apteeker ravimeid esitlema peab, pole. Sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna juht Dagmar Rüütel selgitas, et iga teenuseosutaja korraldab ravimimüüki oma parima teaadmise ja oskuse kohaselt.
  "Kui apteeki ostetakse lai valik sama toimeainega ravimeid, on see vaba valik. Kõige odavam peab kindlasti olemas olema. Valiku laiendamine kallimate ravimitega on apteegi otsus," selgitas Rüütel.
  Ta lisas, et toimeaine annab nii ravimi toime kui ka kõrvaltoimed. Ravimis sisalduvad abiained organismi talitlusse ei sekku, mistõttu on võimalus, et ravim patsiendile selles sisalduva abiaine pärast ei sobi, üliväike.
  "Ei ole alust eeldada, et apteegis peaks saadaval olema sama toimeainet sisaldavad ravimid kõigilt tootjatelt. Suure tõenäosusega piisab valdavale osale patsientidest ühest või mõnest," märkis Rüütel. Muutused aga mõjutavad apteekide käivet.
  Apteekrite liidu esinaine Kai Kimmel kinnitas, et pea kõikidel apteekidel käibed vähenevad. Üks põhjustest on odavate ravimite eelistamine.
  "Patsiendid ostavad ikka odavamaid. See, et 1. juulil tulid piirhinnad ja hinnakokkulepped 50protsendise soodustusega ravimitele, vähendab ilmselt oluliselt haigekassa ravimikulutusi, aga apteekide käibele ja patsiendi rahakotile mõjub uuendus kehvasti," lausus Kimmel.
  Esmakordse retseptiga tulija teavitamist alustab apteekrite liidu esinaine kõige soodsama hinnaga ravimist, kuid kui inimesel ravi juba käib, siis Kimmel küsib, kas patsient tahab jätkata olemasoleva ravimiga või soovib midagi muud. Tihti jäädakse originaali juurde.
  On oluline, et patsiendile tutvustataks apteegis kogu valikut koos hindadega. Digiretsepti puhul on väike risk, et apteeker teeb otsuse patsiendi eest ära, kuna too ei tea, mida talle välja kirjutatud on. Eeldan muidugi, et seda ei juhtu, aga paberilt ju enam toimeaine või konkreetse ravimi nimetust ei näe.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Pirita linnaosavanemat kahtlustatakse altkäemaksu võtmises Asjasse segatud ettevõtja: kahjuks ei saa kommenteerida
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.