Kadri Jakobson • 7. oktoober 2010 kell 12:00

Rahahädast aitas Neitsisaarte firma

Tallinna linnapea Edgar Savisaare rahahäda aitas lahendada Neitsisaartele peituv ettevõtja. Politsei algatas 2,7 miljoni kroonise laenu deklareerimata jätmise tõttu Savisaare suhtes väärteomenetluse

Savisaar jättis deklareerimata 2,7 miljoni krooni suuruse laenu, mille ta sai Sulev Seppiku juhitud firmast Bravotex. Selle firma omanik peidab end Briti Neitsisaartel. Omanikuks on äriregistri andmetel Primelight Overseas Holding.

Põhja Politseiprefektuuri pressiesindaja Mihkel Loide sõnul uuriti väärteomenetluse korras seda, mis põhjusel jäi majanduslike huvide deklaratsioonist vajalik ja nõutud info välja.

Savisaar on laenude võtmisega seonduvat selgitanud, ülekuulamisprotokolli sisu pole politseil võimalik avalikustada. "Antud väärteomenetluse käigus laenude võtmisega seonduvat täiendavalt politsei ei uuri," kinnitas Loide.

Politsei kinnitusel oli laenusummaks, mis jäi deklaratsioonis märkimata, 2 708 000 krooni, laenu andjaks oli OÜ Bravotex. Info võimaliku väärteo kohta laekus Põhja Prefektuuri korruptsioonikuritegude talitusele rahapesu andmebüroost.

Loide lisas, et linnapea Edgar Savisaar oma tulusid sel aastal uuesti deklareerima ei pea. Savisaarele laenu andnud firma Bravotex on loodud mullu märtsis.

Politsei kinnitusel andis Bravotex Savisaarele laenu 2,7 miljonit krooni, laenusumma sai Savisaar kätte 2009. aasta 29. oktoobril. Firma majandusaasta aruandes on kirjas, et laenunõudeid on Bravotexil kokku üle 6 miljoni krooni. Sellest 85 000 krooni on lühiajaline nõue intressiga 3,5% aastas ning selle maksmistähtaeg oli 5. oktoobril. 5,9 miljonit krooni intressiga 3% aastas on pikaajaline nõue, selle tähtaeg on 2024. aasta septembris.

"Ma ei tahaks kommenteerida seda. See on eraasi ja ma ei pea vajalikuks seda kommenteerida," ütles Sulev Seppik Savisaarele antud laenu kohta.

Põhja Prefektuur alustas väärteomenetlust 2. septembril selle kohta, et Tallinna linnapea Edgar Savisaar ei esitanud 2009. aasta majanduslike huvide kohta täpseid andmeid.

Hetkel kuum