Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hiiumaal kohtuvad iidne ja moodne

  "Majad on põhiolemuselt sarnased, kuid nüansside poolest erinevad. Need paiknevad männitukalisel-kadakasel rannamaastikul piisavas eraldatuses, et tulevastele omanikele privaatsus tagada," ütleb arhitekt Tiit Trummal.
  Suvemaja kavandamisel oli Trummali sõnul lähtepunktiks tellija soov, et ehitisel oleks traditsiooniline rookatus ja kasutataks võimalikult palju naturaalseid ehitusmaterjale. "Roog katusematerjalina ja detailplaneeringus nõutud viilkatus andsid vihje katusetüübi valikuks. Hiiumaa kaunis rannamaastik oma tüüpiliste taluhoonetega lõi tausta arhitektuurikeelele, mis püüab olla kontaktis kohaliku traditsiooniga, kuid tõlgendada seda vabamas ja tänapäevasemas võtmes," lisab ta.
  Valminud suvemaja kujutab endast kahte teineteise suhtes risti pööratud traditsioonilist viilkatusega hoonet: suurem on eluhoone, väiksemas asub saun. Nende vahele on paigutatud avar terrass koos suvemeeleoludele värskust lisava basseiniga.
  "Hooned ise on puitkarkassil, seinad paekivist ja paksust plangust. Puitdetailid on massiivsed ja sobituvad hoonete lihtsa vormiga," räägib Trummal. "Suur osa seintest on tegelikult klaasist, mis loob ootamatu kontrasti klaasi kerguse ja läbipaistvuse ning roo massiivse arhailisuse vahel. Siseruumi põhielement on suurte talade ja pennidega läbi kogu maja ulatuv rehealuse tüüpi elutuba, mille lae alla on tõstetud magamistoa ja vannitoa vineerkuubik."
  Ühtse ruumina planeeritud magamisalale-vannitoale annab vürtsi elutoa õhuruumi avanev panoraamaken. "Horisontaalsele ruumimahule vastandub otsaseina paekivist korstnavertikaal," lisab ta.
  Viimistluses domineerivad kasevineer ja naturaalse tooniga savikrohv, katus kaeti seestpoolt roomattidega. Maas on massiivsed põrandalauad ja klinkerplaadid. Klaasseinte ees paiknevad küttekonvektorid on paigutatud võrega kaetud süvenditesse.
  Et traditsioonilised viilkatuse konstruktsioonielemendid on ruumis eksponeeritud, kujundavadki need suuresti selle üldilme.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Maagaasi hind jätkab tõusu Norras planeeritava streigi tõttu
Maagaasi hind Euroopas on tõusuteel, kuna Norras kavandatav streik ähvardab pingestada gaasiturgu. Lisaks on maagaasiturule andnud suure tagasilöögi Venemaa tarnekärped.
Maagaasi hind Euroopas on tõusuteel, kuna Norras kavandatav streik ähvardab pingestada gaasiturgu. Lisaks on maagaasiturule andnud suure tagasilöögi Venemaa tarnekärped.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Omniva investeerib Kaunases 40 miljonit eurot
Tallinn nõuab riigilt haigla projekteerimiskulud välja
Eile ootamatult Tallinna Haigla rahastamisotsuse tühistamisest teada saanud Tallinna linnavalitsus kavatseb linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul tekkivad projekteerimiskulud riigi käest kas või kohtuga välja nõuda.
Eile ootamatult Tallinna Haigla rahastamisotsuse tühistamisest teada saanud Tallinna linnavalitsus kavatseb linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul tekkivad projekteerimiskulud riigi käest kas või kohtuga välja nõuda.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.