Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Harju Elekter hiilgas heade tulemustega

  Mõistagi olid analüütikud tulemustega rahul, sest prognoositud numbrid olid märksa väiksemad. "Täna hommikul avaldatud Harju Elektri tulemused olid väga head, ületades Swedbanki ootusi nii müügikäibe kui ka kasumi osas," kommenteeris eile Harju Elektri saavutusi Swedbanki analüütik Risto Hunt.
  Tulemuste headust ei hakanud salgama ka Harju Elektri juhatuse esimees Andres Allikmäe. "Julgen väita, et tulemused isegi ületasid mõningal määral meie ootusi ja ma tahaks väga loota, et selline areng on ka jätkusuutlik. Loomulikult oleme maailmamajanduse ja turufaktorite mõjutuse all nagu mis tahes firma," rääkis Allikmäe.
  Firma üllatas äärmiselt positiivse käibenumbriga, mis kasvas läinud aastaga võrreldes lausa 44%. Kui Swedbank prognoosis käibeks 133 miljonit krooni, siis tegelik tulemus küündis lausa 173 miljoni kroonini.
  Aastases võrdluses sai Harju Elekter hiilata ka kasuminumbritega. Ärikasum kasvas tervelt 137%, 14,3 miljoni kroonini, ning puhaskasum suurenes 130%, 13,3 miljoni kroonini. Hunt lisas, et kulude taseme mõningane alanemine kasvatas ettevõtte kasumlikkust kiiremini kui müügitulu. "Arvan, et lisaks varasemale peame panustama oluliselt enam efektiivsusele ja tootlikkusele," lisas Allikmäe.
  Jätkuvalt on Harju Elekter tegev Eestis, Leedus ja Soomes, kus realiseeriti 85% kontserni toodetest ja teenustest. Seejuures jäi Allikmäe kõige rohkem rahule arengutega Soome turul, kuigi ka Eesti tulemus oli igati positiivne. "Väga hea hinde annaks kindlasti meie Soome segmendile ja sealtkaudu siis projektipõhiselt ka maailma edasi, kuid ka igati hästi, võrreldes nii aastataguse perioodi kui ka eelnevate kvartalitega, tegutses Eesti segment," ütles Allikmäe.
  Allikmäe hinnangul on kindlasti arenguruumi veel Leedus ja muidugi Harju Elektri jaoks veel uuel, kuid siiski optimistlikul turul Rootsis ning mujal Skandinaavias. "Hea meel on ka n-ö tuleviku suunatud innovaatilise turuga, autode elektrisoojenduse ja võimaliku elektriautode laadimistehnoloogia segmendiga," lisas ta.
  Samas ei saa Allikmäe sõnul olla tuleviku suhtes täiesti kindel, sest miski ei anna garantiid positiivsete strukturaalsete muudatuste jätkusuutlikkusele majanduskriisist väljumisel. Juhatuse esimehe sõnul loodetakse, et trend on siiski positiivne, kuid kõik sõltub Harju Elektri klientide investeerimisvalmidusest ja ettevõtte võimekusest neile tarnida. "Ootame kindlasti selget signaali, et meie tegevusvaldkond on püsivalt väljunud kriisifaasist," selgitas Allikmäe.
  Teatud lootused on püstitatud euro saabumisele. "Euro tulek lisab kindlasti üldisemalt usaldusväärsust ja mõjub ehk ka kohalikule turule investeeringute mõttes hästi," loodab Allikmäe. Tema hinnangul on innovaatilisem, säästvam ja ka keskkonnasõbralikum tehnoloogia energia tootmise ja jaotamise valdkonnas, samuti tööstusautomaatika sektoris see, mida Harju Elekter peab arvestama ja ootama.
  Ettevõtte aktsia paistab ihaldusväärne. Hundi sõnul jääb Swedbanki osta-soovitus püsima, kuna ta leiab, et aktsial tõusuruumi veel jagub. Hunt lisas, et aktsia senine hinnasiht 2,77 eurot (43,34 krooni) läheb ülevaatamisele.
  Ise leian, et Harju Elektri aktsia ostmine on praegusel Tallinna börsil mõistlik samm, sest ta on üks vähestest ettevõtetest, mis on kriisi kiuste suutnud säilitada kasumlikkuse ja tõstnud seda järk-järgult. Kõige hullem pole ka firma kasumi-hinna suhe (P/E=18,6), kuigi võib oletada, et investorid on juba varem arvestanud heade tulemustega.
 • Hetkel kuum
Dmitri Fefilov: mida rohkem edasi, seda ohtlikumaks läheb
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Vene teetootja teeskleb tootmist Lätis, eestlased müüvad ja kehitavad õlgu
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”