Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Harju Elekter hiilgas heade tulemustega

  Mõistagi olid analüütikud tulemustega rahul, sest prognoositud numbrid olid märksa väiksemad. "Täna hommikul avaldatud Harju Elektri tulemused olid väga head, ületades Swedbanki ootusi nii müügikäibe kui ka kasumi osas," kommenteeris eile Harju Elektri saavutusi Swedbanki analüütik Risto Hunt.
  Tulemuste headust ei hakanud salgama ka Harju Elektri juhatuse esimees Andres Allikmäe. "Julgen väita, et tulemused isegi ületasid mõningal määral meie ootusi ja ma tahaks väga loota, et selline areng on ka jätkusuutlik. Loomulikult oleme maailmamajanduse ja turufaktorite mõjutuse all nagu mis tahes firma," rääkis Allikmäe.
  Firma üllatas äärmiselt positiivse käibenumbriga, mis kasvas läinud aastaga võrreldes lausa 44%. Kui Swedbank prognoosis käibeks 133 miljonit krooni, siis tegelik tulemus küündis lausa 173 miljoni kroonini.
  Aastases võrdluses sai Harju Elekter hiilata ka kasuminumbritega. Ärikasum kasvas tervelt 137%, 14,3 miljoni kroonini, ning puhaskasum suurenes 130%, 13,3 miljoni kroonini. Hunt lisas, et kulude taseme mõningane alanemine kasvatas ettevõtte kasumlikkust kiiremini kui müügitulu. "Arvan, et lisaks varasemale peame panustama oluliselt enam efektiivsusele ja tootlikkusele," lisas Allikmäe.
  Jätkuvalt on Harju Elekter tegev Eestis, Leedus ja Soomes, kus realiseeriti 85% kontserni toodetest ja teenustest. Seejuures jäi Allikmäe kõige rohkem rahule arengutega Soome turul, kuigi ka Eesti tulemus oli igati positiivne. "Väga hea hinde annaks kindlasti meie Soome segmendile ja sealtkaudu siis projektipõhiselt ka maailma edasi, kuid ka igati hästi, võrreldes nii aastataguse perioodi kui ka eelnevate kvartalitega, tegutses Eesti segment," ütles Allikmäe.
  Allikmäe hinnangul on kindlasti arenguruumi veel Leedus ja muidugi Harju Elektri jaoks veel uuel, kuid siiski optimistlikul turul Rootsis ning mujal Skandinaavias. "Hea meel on ka n-ö tuleviku suunatud innovaatilise turuga, autode elektrisoojenduse ja võimaliku elektriautode laadimistehnoloogia segmendiga," lisas ta.
  Samas ei saa Allikmäe sõnul olla tuleviku suhtes täiesti kindel, sest miski ei anna garantiid positiivsete strukturaalsete muudatuste jätkusuutlikkusele majanduskriisist väljumisel. Juhatuse esimehe sõnul loodetakse, et trend on siiski positiivne, kuid kõik sõltub Harju Elektri klientide investeerimisvalmidusest ja ettevõtte võimekusest neile tarnida. "Ootame kindlasti selget signaali, et meie tegevusvaldkond on püsivalt väljunud kriisifaasist," selgitas Allikmäe.
  Teatud lootused on püstitatud euro saabumisele. "Euro tulek lisab kindlasti üldisemalt usaldusväärsust ja mõjub ehk ka kohalikule turule investeeringute mõttes hästi," loodab Allikmäe. Tema hinnangul on innovaatilisem, säästvam ja ka keskkonnasõbralikum tehnoloogia energia tootmise ja jaotamise valdkonnas, samuti tööstusautomaatika sektoris see, mida Harju Elekter peab arvestama ja ootama.
  Ettevõtte aktsia paistab ihaldusväärne. Hundi sõnul jääb Swedbanki osta-soovitus püsima, kuna ta leiab, et aktsial tõusuruumi veel jagub. Hunt lisas, et aktsia senine hinnasiht 2,77 eurot (43,34 krooni) läheb ülevaatamisele.
  Ise leian, et Harju Elektri aktsia ostmine on praegusel Tallinna börsil mõistlik samm, sest ta on üks vähestest ettevõtetest, mis on kriisi kiuste suutnud säilitada kasumlikkuse ja tõstnud seda järk-järgult. Kõige hullem pole ka firma kasumi-hinna suhe (P/E=18,6), kuigi võib oletada, et investorid on juba varem arvestanud heade tulemustega.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Kriis Ühendkuningriigi valitsuses jätkub, pannes naela langema
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Eesti suurendab kaitseväe sõjaaja koosseisu veerandi võrra
Eesti kaitsevägi hakkab lähiaastail välja õpetama veel 10 000 reservväelast, kes sõja puhkemise korral määrataks maakaitse üksustesse.
Eesti kaitsevägi hakkab lähiaastail välja õpetama veel 10 000 reservväelast, kes sõja puhkemise korral määrataks maakaitse üksustesse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.