Sirje Rank • 9. november 2010 kell 7:27

Olli Rehn kritiseeris Iiri madalat tulumaksu

Dublinit väisav Euroopa rahandusvolinik Olli Rehn kordas eile oma varemgi avaldatud seisukohta, et Iirimaa ei saa jätkata madala maksutasemega riigina.

Juba teist korda viimase kuue nädala jooksul kritiseeris Rehn avalikult Iiri maksusüsteemi, kirjutab tänane Wall Street Journal. Samas on Iiri valitsus raiunud kui rauda, et 12,5%ne ettevõtte tulumaks on valitsuse tööstuspoliitika kõige olulisem nurgakivi.

Rehn kordas oma seisukohta maksupoliitika osas pärast kohtumist Iiri rahandusministri Brian Lenihaniga, kellega arutati Iirimaa nelja aasta peale kavandatud eelarvekärpeid. Iirimaal tuleb kulusid kärpida või tulusid suurendada kokku 15 miljardi euro suuruses summas, et vähendada eelarvedefitsiit aastaks 2014 praeguselt 12%-lt (koos pankade päästmise kuludega 32% SKPst) 3%-le SKPst.

Rehn avaldas toetust Iirimaa kärpekavale, kuid nentis, et kohanemine nõuab aega ja meelekindlust. Rehni sõnul ei ole Iirimaa Euroopa Liidult abi palunud.

Rehn märkis ka, et EL jälgib tähelepanelikult arenguid Iirimaa sisepoliitikas ning rõhutas, et riigile tuleks kasuks nii valitsuse kui opositsiooni üksmeel eelarvereformide üle. Iiri valitsus on parlamendis väga napp enamus. Kahepäevase visiidi käigus kohtub Rehn ka opositsiooni esindajatega.

Iirimaal on järjest raskem investoreid veenda, et riik suudab oma võlgadega toime tulla. Eile kerkis Iirimaa kümneaastaste riigivõlakirjade intressimäär agentuuri Bloomberg andmeil enam kui 8%-le. Iirimaa ja Saksamaa riigivõlakirjade intressimäärade vahe kärises 5,47 protsendipunktile.

Hetkel kuum