Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hoiatushüvitis külvab vastuseisu

  "Ma pean tunnistama, et vaatamata paljudele saavutatud kompromissidele on jäänud õhku mõned küsitavused ja kahtlused," rääkis õiguskomisjoni liige Robert Antropov eile riigikogus. Antropov vihjas üleeile ajalehtede ja arstide liidu õiguskomisjonile ja õiguskantslerile saadetud pöördumisele.
  Ajalehtede liidu hinnangul võib ennetava kahjuhüvitise nõue mõjuda heidutavalt kodanikele, kes ei julge enam oma seisukohti karistuse kartuses väljendada. Pealegi on liidu hinnangul ennetav kahjuhüvitis põhiseadusega vastuolus, sest ei järgi süütuse presumptsiooni põhimõtet ning kannab kompenseeriva funktsiooni asemel karistuslikku.
  Tugeva vastuseisu tõttu pidas roheliste esindaja Aleksei Lotman vajalikuks arutelu katkestada, et eelnõuga oleks päri ka ajalehtede liit.
  Ajalehtede liidu juhi Mart Raudsaare sõnul on oluline, et nii riigikogus kui ka laiemalt on tekkinud arutelu. "Minu emotsioon on positiivne, et riigikogus leidus jõude, kes võtsid sõna. Pean siin silmas rohelisi ja sotsiaaldemokraate," ütles Raudsaar eile õhtul.
  Raudsaare sõnul on ajalehtede liit endiselt seisukohal, et ennetav kahjuhüvitamise nõue tuleb eelnõust kaotada või kehtestada rahalised piirid.
  Kui eelnõu ülehomme siiski läbi läheb, lubas Raudsaar, et liit loodab presidendile. Viimase võimalusena kavatseb Eesti Ajalehtede Liit kaevata otsuse edasi Euroopa Inimõiguste Kohtusse. Raudsaar kinnitas, et isegi, kui keegi peaks minema selle pärast vangi või tuleb maksta hiigelsummasid, tehakse seda, nui neljaks.
  Sotsiaaldemokraat Hannes Rummu sõnul on liit teinud väga kõva lobitööd, aga põrganud ikka vastu sedasama müüri. "Meil on vorst vorsti vastu kaup ja kuna meil on võlakaitseseadus vastu võetud, tuleb nn allikakaitse seadus ka vastu võtta, sest muidu läheb valitsus lõhki," rääkis Rumm, kes hääletas samuti eelnõu vastu.
  Raudsaar tõi välja, et seaduse vastuvõtmine koormaks praegu niigi suure koormuse all olevaid kohtuid veelgi.
  Antropov lausus, et uuele õigustavale ja kohtupraktikale võiks anda aega kujuneda. "On olnud selline, ütleksin vabatahtlik ajakirjanduseetika jälgimine ja ükski seadus pole seni inimese au ja väärikust otseselt kaitsnud. Nii et anname sellele uuele õigustavale ja kohtupraktikale aega kujuneda," rääkis Antropov.
  Riigikohus ütleb oma hinnangus ringhäälinguseaduse, kriminaalmenetluse seadustiku, tsiviilkohtumenetluse seadustiku ja võlaõigusseaduse muutmise seadusele, et kahju hüvitamise eesmärk ei saa olla kellegi karistamine ega rikastamine (kasusaamine).
  Arvestatud osaliselt. Eelnõu sõnastust muudetud ning seletuskirja täiendatud. Justiitsministeeriumi eesmärgiks ei olnud eelnõus sätestada nn karistava kahju nõudeõigsust anglo-ameerika põhimõtetest lähtuvalt, küll aga kahju hüvitise preventiivse eesmärgi rõhutamine, mis on Euroopa õigusruumis tunnustatud põhimõte.
  Autor: Katariina Krjutshkova
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.