• Jaga lugu:

  Rootsi rahandusminister manitseb laenurallit ohjama

  Nüüd kus võlakriis Euroopas on nõudnud Iirimaa näol järjekordse ohvri, on Rootsi kodumajapidamiste võlakoorma kiirest kasvust saanud pakiline probleem poliitikute päevakorras.

  Rootsi rahandusminister Anders Borg kutsub keskpanka ja finantsinspektsiooni kaaluma täiendavaid meetmeid laenukoormuse kiire kasvu ohjeldamiseks. 1. oktoobrist jõustunud piirang, mis ei võimaldada pangal laenu anda enam kui 85% ulatuses vara väärtusest, pole turgu piisavalt jahutanud, kirjutab Dagens Industri.
  Muuhulgas on arutusel eluasemelaenu intresside maksusoodustuste vähendamine.
  Borgi sõnul pole aga tema asi meetmeid ette kirjutada. „See on vastutavate ametivõimude töö, kuid loomulikult oleme me omaltpoolt valmis seda toetama,“ ütles Borg.
  Borgi sõnul ei tähenda Rootsi tugevad makronäitajad, et riik on immuunne sellistele probleemidele, mis tabasid Iirimaad. „Me ei või lasta pankadel sel moel tegutseda, et liigume Iiri või Islandi kursil,“ ütles Borg.
  Muret teeb ministrile Rootsi kodumajapidamiste kiire laenukasv, 9% aasta baasil, mis on muu maailmaga võrreldes kõrge näit. Samuti on kinnisvara hinnad Rootsis erinevalt enamikest teistest riikidest kriisis tõusu jätkanud.
  Borg jätkab teravat tooni Rootsi pankade aadressil.
  Eile manitses Rootsi keskpanga juht Stefan Ingves panku mitte dividende maksma, vaid selle asemel oma kapitalivarusid täiendama. Sama peab õigeks Borg.
  „Meil on eriline olukord pankadega, millel on ulatuslik tegevus teistes riikides. See kätkeb endas täiendavat riski nii pankadele kui meile. Sel põhjusel on mõistlik, et nad oleksid eriti ettevaatlikud ning omaksid väga head kapitalikatet,“ ütles Borg. „See on nende endi huvides. Kui nad meie juurde tulevad ja kapitali vajavad, siis sellised pangad riigistatakse.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Robert Sarv: palun terve inimese passi
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
Nasdaqi indeks ainukesena plussis
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
Kas osta või rentida?
Ettevõtete vajadused muutuvad hoogsalt arenevas maailmas väga kiiresti ning viimasel aastal mõjutas seda lisaks ka koroonakriis. Ettevõtted pidid muutunud keskkonnale kiiresti reageerima ja tegema vajalikke muudatusi oma töökorralduses ning näiteks ka arvutipargi haldamine on osutunud paljude jaoks parajaks väljakutseks.
Ettevõtete vajadused muutuvad hoogsalt arenevas maailmas väga kiiresti ning viimasel aastal mõjutas seda lisaks ka koroonakriis. Ettevõtted pidid muutunud keskkonnale kiiresti reageerima ja tegema vajalikke muudatusi oma töökorralduses ning näiteks ka arvutipargi haldamine on osutunud paljude jaoks parajaks väljakutseks.
Tragöödia pani naise jätkama armastatu elutööd
Triin Lille nimi ei vaja motoinimestele tutvustamist. Kõik, kellele ilmakuulus bränd Yamaha tuttav, teavad, et Maarjamaal kannab selle edu eest hoolt just tema. Valdkonda süvitsi sukeldus naine aga pärast suurt isiklikku kaotust ning tragöödiat.
Triin Lille nimi ei vaja motoinimestele tutvustamist. Kõik, kellele ilmakuulus bränd Yamaha tuttav, teavad, et Maarjamaal kannab selle edu eest hoolt just tema. Valdkonda süvitsi sukeldus naine aga pärast suurt isiklikku kaotust ning tragöödiat.