Piret Reiljan • 10. jaanuar 2011 kell 12:11

Swed kimpus Väätsa Agroga

Swedbanki ja Väätsa Agro kohtusaaga kulgeb stiilis kord Vestmann all ja Piibeleht peal, siis jälle Piibeleht all ja Vestmann peal – viimati jäi alla Swedbank, keda surutakse vastutahtsi piimatootja omanikuks.

Swedbank võitleb edasi ja leiab koguni, et saneerimisseadus on vastuolus põhiseadusega. Lühidalt öeldes on tekkinud olukord, kus Väätsa Agro väljaostuks laenu andnud Swedbank võitleb nüüd ise piimatootja omanikuks saamise vastu.

Vahepeal juba riigikohtusse jõudnud vaidlus põrgatati tagasi ringkonnakohtusse ja viimane otsustas enne jõule vastupidiselt oma varasemale määrusele, et Väätsa Agro saneerimiskava elluviimist tuleb jätkata.

"Oleme ringkonnakohtu määruse vaidlustanud, kuna leiame, tänasel kujul on lahendus vastuolus saneerimismenetluse olemuse ja eesmärkidega ning samuti põhiseadusega," sõnas Swedbanki Eesti juriidilise divisjoni direktor Riho Roopõld.

Ta lisas, et ringkonnakohtu poolt aktsepteeritav saneerimiskava riivab põhjendamatult ja ebaproportsionaalselt hüpoteegipidaja õigusi. Saneerimiskavaga pannakse Swedbank olukorda, kus rahuldatakse vaid 30%  panga nõudest ning sedagi alates viiendast aastast järgneva kümne aasta jooksul. Lõviosa panga nõudest asendatakse vähemusosalusega (43% aktsiatest) Väätsa Agros, mille omandamise soovi pangal ei ole.  

Saneerimisabinõudena seadusse kirjutatud võlasumma vähendamist ja kohustuse asendamist juriidilise isiku osa või aktsiaga ei tohiks panga hinnangul rakendada piiranguteta. "Seeläbi võib tekkida ohtlik pretsedent, mis tekitaks ebakindlust äritegevuses," teatas Swedbank.

Väätsa Agro saneerimismenetlus algatati poolteist aastat tagasi 21. septembril 2009. Sama aasta 20. novembril esitati kohtule saneerimiskava, mis oli jäänud võlausaldajate poolt vastu võtmata, kuna selle vastu oli 63% võlausaldajate häältest – vastu olid Swedbank ja Swedbank Liising. Viimased on umbes 6,4 miljoni euroga (100 mln kr) Väätsa Agro suurimad võlausaldajad.

Väätsa Agro pole oma kohustusi Swedbanki eest täitnud alates 2009. aasta algusest ning panga jaoks on pikaajaline võlgnevus selge signaal püsivast maksejõuetusest, teatas pank.

Kui Swedbank püüab vältida ebameeldivat pretsedenti, siis Väätsa Agrole tähendaks saneerimise lõpetamine pankrotimenetlust. Väätsa Agrole sai saatuslikuks skandaalsete Alo Lillepea, Q Vara ja Gildi riskifondipüüd piimatootja laenurahaga üle võtta.

Hetkel kuum