Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Swed kimpus Väätsa Agroga

  Swedbanki ja Väätsa Agro kohtusaaga kulgeb stiilis kord Vestmann all ja Piibeleht peal, siis jälle Piibeleht all ja Vestmann peal – viimati jäi alla Swedbank, keda surutakse vastutahtsi piimatootja omanikuks.

  Swedbank võitleb edasi ja leiab koguni, et saneerimisseadus on vastuolus põhiseadusega. Lühidalt öeldes on tekkinud olukord, kus Väätsa Agro väljaostuks laenu andnud Swedbank võitleb nüüd ise piimatootja omanikuks saamise vastu.
  Vahepeal juba riigikohtusse jõudnud vaidlus põrgatati tagasi ringkonnakohtusse ja viimane otsustas enne jõule vastupidiselt oma varasemale määrusele, et Väätsa Agro saneerimiskava elluviimist tuleb jätkata.
  "Oleme ringkonnakohtu määruse vaidlustanud, kuna leiame, tänasel kujul on lahendus vastuolus saneerimismenetluse olemuse ja eesmärkidega ning samuti põhiseadusega," sõnas Swedbanki Eesti juriidilise divisjoni direktor Riho Roopõld.
  Ta lisas, et ringkonnakohtu poolt aktsepteeritav saneerimiskava riivab põhjendamatult ja ebaproportsionaalselt hüpoteegipidaja õigusi. Saneerimiskavaga pannakse Swedbank olukorda, kus rahuldatakse vaid 30%  panga nõudest ning sedagi alates viiendast aastast järgneva kümne aasta jooksul. Lõviosa panga nõudest asendatakse vähemusosalusega (43% aktsiatest) Väätsa Agros, mille omandamise soovi pangal ei ole.  
  Saneerimisabinõudena seadusse kirjutatud võlasumma vähendamist ja kohustuse asendamist juriidilise isiku osa või aktsiaga ei tohiks panga hinnangul rakendada piiranguteta. "Seeläbi võib tekkida ohtlik pretsedent, mis tekitaks ebakindlust äritegevuses," teatas Swedbank.
  Väätsa Agro saneerimismenetlus algatati poolteist aastat tagasi 21. septembril 2009. Sama aasta 20. novembril esitati kohtule saneerimiskava, mis oli jäänud võlausaldajate poolt vastu võtmata, kuna selle vastu oli 63% võlausaldajate häältest – vastu olid Swedbank ja Swedbank Liising. Viimased on umbes 6,4 miljoni euroga (100 mln kr) Väätsa Agro suurimad võlausaldajad.
  Väätsa Agro pole oma kohustusi Swedbanki eest täitnud alates 2009. aasta algusest ning panga jaoks on pikaajaline võlgnevus selge signaal püsivast maksejõuetusest, teatas pank.
  Kui Swedbank püüab vältida ebameeldivat pretsedenti, siis Väätsa Agrole tähendaks saneerimise lõpetamine pankrotimenetlust. Väätsa Agrole sai saatuslikuks skandaalsete Alo Lillepea, Q Vara ja Gildi riskifondipüüd piimatootja laenurahaga üle võtta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA Esindajatekoda annab heakskiidu 430 miljardi dollari suurusele kulutuste plaanile
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.