Sirje Rank • 3. juuni 2011 kell 9:15

Tasavägine valimistulemus ohustaks Portugali reforme

Pühapäeval Portugalis toimuvate ennetähtaegsete valimiste eel näitavad arvamusküsitlused, et märtsis tagasi astunud peaministri José Sócratese ja ta peamise rivaali Pedro Passos Coelho vahel tuleb tasavägine rebimine.

Kui kumbki partei ei saa selget enamust, võib see ohtu seada IMFilt ja ELilt saadud 78 miljardi euro suuruse abipaketi tingimuste täitmise, kirjutas Wall Street Journal.

Viimaste arvamusküsitluste järgi toetab opositsioonis olevat sotsiaaldemokraatlikku parteid PSD 35-38% ning Sócratese sotsialiste 30-32% vastanuist.

See tasavägine rebimine on erinev olukorrast teistes euroalal hätta jäänud riikides, kus karmide säästumeetmete rakendamise ja abipaketi palumine tõi näiteks Iirimaal valitsuse vahetumise. Ka Hispaanias võimul olevad sotsialistid said viimastel kohalike valimistel suure kaotuse ning Kreeka valitsuse toetus on samuti kokku kuivanud.

Sócrates on oma populaarsust kasvatanud sellega, et süüdistab poliitilise patiseisu põhjustamises PSD-d ning lubab valijatele vähem ränka säästukuuri kui peamine vastaskandidaat.

Pedro Passos Coelho visandab radikaalsemat erastamiskava ning suuremaid kärpeid riigi kulutustes. Sócrates lubab jätkata juba heaks kiidetud kokkuhoiumeetmeid.

Poliitiline kriis puhkes Portugalis märtsis, kui opositsiooni vastuseis täiendavatele säästumeetmetele viis valitsuse tagasiastumiseni. Aprillis sai Portugalist kolmas euroala riik, mis ELilt ja IMFilt oma kohustustega toimetulekuks abipaketti palus.

Hetkel kuum