Sirje Rank • 16. mai 2011 kell 17:40

Portugal saab Euroopa Liidult ja IMFilt 78 miljardit eurot

ELi rahandusministrid kiitsid Portugali abipaketi heaks.

„Ministrid on ühel meelel Euroopa Komisjoni ja Euroopa Keskpangaga, et abilaen Portugalile on vajalik, et tagada euroala ja kogu Euroopa Liidu finantssüsteemi stabiilsus,“ teatasid eurogrupi ja ECOFINi ministrid ühises avalduses.

Abi antakse Portugali ametivõimude, Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja IMFi kõnelustel kokku lepitud paketi alusel kolmeks aastaks.

Pakett tugineb kolmele sambale: eelarvedefitsiidi vähendamisele 2013. aastaks vastavalt Euroopa Nõukogu kinnitatud algsele graafikule; riigi konkurentsivõimet tõstvatele strukturaalsetele reformidele (sh tööturul ja teenuste sektoris) ning meetmetele, mis tugevdavad riigi pangandussüsteemi.

Paketi maht on 78 miljardit eurot, mis jaguneb võrdsetes osades (26 miljardit eurot kõigilt) Euroopa finantsstabiilsuse mehhanismi EFSM, Euroopa ajutise stabiilsusmehhanismi EFSF ning Rahvusvahelise Valuutafondi vahel.

Portugali ametivõimud ergutavad omalt poolt erainvestoreid vabatahtlikkuse alusel oma positsioone alles hoidma.

IMFi laenu intressimäär on 3,25% ja Euroopa Liidu osa intressimäär jääb 5,5-6% vahele, ütles rahandusvolinik Olli Rehn 10. mail.

Hetkel kuum