23. juuni 2011 kell 9:27

Euroopa pangad mängivad läbi Kreeka pankroti

Euroopa pangajärelevalve amet (EBA) nõuab, et 90 üle-euroopalises stressitestis osalevat panka mängiksid läbi võimaliku Kreeka pankroti, kirjutas Financial Times Deutschland.

Pankade stressitest tuleb karmim kui algul plaanitud ning saab juurde poliitilise mõõtme. Nimelt on Euroopa poliitikud korduvalt kinnitanud, et Kreeka pankrotti tuleb igal juhul vältida.

Testis eeldatakse, et Kreeka pankrott tuleb 36 protsendilise tõenäosusega ning pangad peavad säilitama vastavalt rohkem kapitali.

„Kui üks Euroopa amet teeb pankadele ettekirjutuse, et stressitestidesse tuleb sisse mahutada võimalik Kreeka pankrott, tunnistab Euroopa Liit midagi, mille suhtes on alati väidetud vastupidist,“ ütles FTD-le Luis Maglanoc, Itaalia panga Unicredit analüütik.

Stressitestide karmistamine teeb nad realistlikumaks, kuna Kreeka võlakirju kaubeldakse turgudel juba ammu allapoole nende nimiväärtust, kirjutab FTd. Nüüd on ka tõenäolisem, et mitmed pangad testis läbi kukuvad, eelkõige Kreeka pangad, kuna viimastel on neid võlakirju kõige rohkem.

Kriisistsenaariumis mängitakse läbi võimalik üle-euroopaline retsessioon, millele lisandub kinnisvara- ja aktsiaturgude kokkukukkumine ja järsk intressimäärade tõus. Isegi kõige halvimal juhul ei tohi panga tuumkapital langeda alla 5 protsendi.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum