Kadrin Karner • 13. august 2011 kell 7:20

Riigikontrolöri ja õiguskantsleri ametipensioni tahetakse kaotada

Sotsiaalministeerium eesotsas minister Hanno Pevkuriga saatis kooskõlastusringile eelnõu, mille kohaselt ei makstaks pärast 2013. aastat enam ametipensionit riigikontrolörile, riigikontrolli peakontrolörile, õiguskantslerile ja õiguskantsleri asetäitja-nõunikule.

Hanno Pevkuri sõnul on Reformierakond ja IRL leppinud kokku eripensionide reformis. „Kooskõlastusringile läinud eelnõuga saab kokkulepitud reform alguse. Pensionisüsteem peab olema ühtne, arusaadav ja läbipaistev, et oleks tagatud õiglus. On selge, et praegu kooskõlastusele saadetud eelnõu on alles algus ja sügisel tuleb laua ümber võtta kõik asjassepuutuvad ministrid ning minna reformiga edasi ka teistes eripensionide valdkondades,“ märkis Pevkur.

Eelnõu kohaselt ei teki õigust eripensionile nimetatud ametikohtadele asunutel pärast muudatuse jõustumist ja neil, kellel omandatud alla poole vajalikust staažist. Praegune õigus ametipensionile säiliks aga õigustatud ootuse kohaselt neil, kellel praeguse regulatsiooni kohaselt selleks ka praegu õigus oleks.

Eelnõu jõustumise ettepanekuks on 2013. aasta 1. jaanuaril. Sellest kuupäevast lõpetatakse ka juba määratud eripensionide ümberarvutamine seoses palga muutusega ning hakatakse neid indekseerima sarnaselt ülejäänud pensionidega.

Hetkel kuum