Faber: järgmine dekaad saab olema keeruline

Rainer Saad 23. august 2011, 20:27

Tänu keskpankade möödapanekutele seisavad USA ja Euroopa silmitsi 10 aastat madala majanduskasvuga, ütles Dr. Marc Faber CNBC-le.

Investorid peaksid kaitsma end ostes palju füüsilist kulda ning hoiustada seda turvalises kohas, soovitatavalt väljaspool USA-d, ütles Doom, Gloom ja Boom uudiskirja autor Faber CNBC-le antud intervjuus.

„Kui ma vaatan Euroopa ja USA poliitikuid, siis ma ei usu, et kasvuväljavaated on head,” ütles Faber. „Kui ma vaatan õigussüsteemi, valitsuste kulutusi, eelarve puudujääke ja võlgade ulatust, siis järgmised 10 aastat saavad Lääne maailma jaoks olema vägagi tagasihoidliku majanduskasvuga ning majapidamiste elustandard jätkab halvenemist.”

Faberi sõnul saavad järgmised 10 aastat olema suure tõenäosusega nagu eelmised 10 olid.

„Ma arvan, et majanduses on sektoreid, mis ei olegi langusest välja tulnud,” ütles Faber. „Kui võrrelda praegust USA makroökonoomilist olukorda 1999. aastaga, siis ollakse praegu palju kehvemas olukorras.”

Paljud prominentsed majandusteadlased on ühinenud Faberi arvamusega USA majanduse väljavaadete osas, vähemalt lühiajalises perspektiivis.

Goldman Sachs on kärpinud USA majanduskasvu prognoosi 1,5%-le ning tõi välja, et maailmamajanduses on tekkinud aeglustumine.

Sellises aeglustuvas kasvukeskkonnas soovitab Faber omada portfelli, kus on 25-30% aktsiaid ja 20-30% füüsilist kulda – „Turvalises kohas väljaspool USA-d erinevates kohtades, osa sularahas ning 30% Aasia kinnisvaras. Mina ei usalda kedagi,” ütles Faber.

„Ma arvan, et tänases ebakindlas maailmas on väga tähtis hajutada oma varasid erinevate varaklasside kui ka võimupiirkondade vahel,” ütles Faber.

„Investorid üle kogu maailma on usaldanud regulaatoreid, nad usaldasid süsteemi ning olid entusiastlikud omamaks aktsiaid. Kuid 10 aasta jooksul on meeleolud muutunud, kus investorid ei usalda enam juhtkondasid. Nad on nördinud firmajuhtide suurte boonuste pärast, nad on nördinud regulatsioonide pärast, arvavad, et turud on manipuleeritud ning nad on pahameelsed reitinguagentuuride peale,” ütles Faber.   
 


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. August 2011, 09:26
Otsi:

Ava täpsem otsing