Faber: ees ootab totaalne kollaps ja sõda

Rainer Saad 05. august 2011, 17:46

Investor Marc Faber ütles täna CNBC-le, et maailma majandust ootab ees totaalne kollaps, mis lõpeb sõjaga.

„Kui Ameerika peaks kolmandat korda raha trükkima, siis on see probleemide edasi lükkamine, mis lõppeb täieliku kollapsi ja sõjaga,” ütles Faber. „Minu nägemus on see, et aktsiaturud on ülimalt nõrgas situatsioonis. Turud on ülemüüdud ning tagasipõrget võib oodata kas täna või järgmine nädal, kuid investorid peaksid seda võtma hetke mil turult põgeneda. Isegi kui kolmas rahatrükk peaks tulema, ei tõsta see S&P 500 (aktsiaindeksit) üle 2. mai tipu, milleks oli 1370.”

Faber arvab, et sügise lõpuks kaupleb S&P 500 aktsiaindeks tasemel 1150 ning investorid loodavad, et edasine rahatrükk aitab finantsturge stabiliseerida.

USA Riigivõlakirjad pole Faberi arvates enam ohutud: „Ma arvan, et võlakirjad pakuvad kaitset ikka veel, kuna kõik teavad Ameerika võimet trükkida pidevalt raha juurde. Intressi makstakse,” ütles ta. „Probleem on selles, et valitsused võivad kahte moodi maksejõuetuks muutuda. Nad kas jätavad võlakirjade intressid maksmata ning nende võlga restruktureeritakse nagu juhtus Argentinaga, või nad maksavad intressi väärtusetule rahale – USA võib tõenäoliselt niimoodi teha.”

Samuti hoiatas Faber, et edasine rahatrükkimine on tegelikult vaid aja juurde võitmine ning turgude kuntslikult üleval hoidmine ja see kujutab kogu maailmale ohtu.

„Järgmine kriis tuleb palju suurem ja on hullem kui 2008. aasta kriis. Enne seda tuleb raha juurdetrükk ja siis sõda. Kogu süsteemi ootab ees kollaps,” ütles ta. 
 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. August 2011, 10:32
Otsi:

Ava täpsem otsing