Sirje Rank • 1. september 2011 kell 11:02

Portugal karmistab säästukuuri

Juunis ametisse asunud Portugali uus valitsus avalikustas kolmapäeval täiendavad abinõud eelarvedefitsiidi vähendamiseks, et kinni pidada ELi ja IMFi abilaenu (78 miljardit eurot) tingimustest.

Valitsuse plaanide järgi peaks läinud aastal 9,1%-le SKPst ulatunud eelarvedefitsiit aastaks 2015 peaaegu kadunud olema.

„Viie aasta pärast on Portugali majandusest tasakaalutus peaaegu kadunud,“ ütles rahandusminister Vitor Gaspar. „2013. aastast hakkab majandus jälle kasvama ja töökohti looma ning töötuse määr hakkab alanema.“

Täiendavate kokkuhoiumeetmetega tõusevad muuhulgas maksud suurema tuluga firmadele ja jõukamatele inimestele, millest kokku loodetakse aastas täiendavalt 100 miljonit eurot. Tõuseb ka kapitalitulu maks. Kaks kolmandikku defitsiidi vähendamisest loodetakse aga siiski saavutada kulude kärpimisest, vahendas agentuur Bloomberg.

Plaanis on kiiremini vähendada avaliku sektori töötajate arvu – algselt plaanitud 1% asemel 2% võrra ajavahemikus 2012-2014.

Kärbetaga on plaanis jätkata hoolimata sellest, et prognoosi järgi kahaneb Portugali SKP tänavu 2,2% ning tuleval aastal veel 1,8%, et 2013. aastal jälle tõusule pöörata (1,3%). Tööpuudus jõuab valitsuse prognoosi järgi põhjast läbi tuleval aastal 13,2% tasemel tööealisest elanikkonnast.

ELilt ja IMFilt saadud abipakett nõuab Portugalilt eelarvedefitsiidi vähendamist aastatel 2012-2013 kokku 3,5% ulatuses SKPst.

Juba varem on valitsus lubanud külmutada avaliku sektori palgad 2013. aastani ning kärpida pensione, mis ületavad 1500 eurot kuus. Piiratakse maksusoodustusi ning tõstetakse osade kaupade käibemaksu. Vähendatakse koondamistasusid, alandatakse ettevõtjate jaoks sotsiaalmaksu määra, vähendatakse omavalitsuste arvu ning suletakse osa riigiasutusi.

Selle aasta teises kvartalis Portugali SKP esimese kvartaliga võrreldes ei muutunud, kuid kahanes aastatagusega võrreldes 0,9%.

Uute prognooside ja plaanide järgi jõuab Portugali avaliku sektori võlg tipust läbi 106,8% tasemel SKPst 2013. aastal.

Reitinguagentuur Fitch märkis teisipäeval Portugali kohta avaldatud hinnangus, et riik suudab tõenäoliselt toime tulla ilma võlgu restruktureerimata. Samas võivad Portugali pangad vajada rekapitaliseerimist ning Euroopa Keskpanga likviidsusabi.

Hetkel kuum