12. september 2011 kell 7:54

Saksamaa valmis Kreeka suhtes alla andma

Saksamaa võib olla valmis Kreeka suhtes valget lippu lehvitama, kuna turgudel on üha tugevnevad signaalid murest, et kreeklased ei suuda investoritele raha tagasi maksta.

Kreeka kaheaastase võlakirja tootlus on täna tõusnud juba üle 58% ning kindlustuslepingud Kreeka maksejõuetuse vastu on tõusnud rekordilise 3500 baaspunktini, vahendab Bloomberg. Lepingud on maailma kalleimad ja on üle kolme korra kallimad kui näiteks Portugali maksejõuetuse vastu kindlustamine.

Pärast ligi kaht aastat võitlust eurotsooni võlakriisi ohjeldamisega, andes selle ajaga kolmele riigile hädaabilaene, on Saksamaa valitsus eesotsas Angela Merkeliga valmistumas ette asjaks, mida turgudel peetakse vältimatuks - Kreeka pankrotiks.

Läinud reedel Bloombergiga vestelnud kolme koalitsiooniametniku sõnul on Merkeli valitsuses käimas debatt selle üle, kuidas kaitsta riigi pankasid juhul, kui Kreekal ei õnnestu kärpekava ellu viia ja tuleb välja kuulutada maksejõuetus.

Debatt on tekkinud pärast eelmisel nädalal sagenenud Saksamaa ähvardusi, et Kreeka ei saa vajalikku abilaenu juhul, kui riik ei täida talle seatud eesmärke. See on üha kindlamat pannud investorid panustama Kreeka maksejõuetusele.

Kreeka valitsuse peamine prioriteed on "päästa riik pankrotist," ütles laupäeval peetud kõnes riigi peaminister George Papandreou. "Me oleme edasi eurotsoonis ja see tähendab raskete otsuste langetamist."

Seni on küll veel Saksamaa valitsuse n-ö plaan B kõigest kuulujutt, sest keegi ametlikult seda kinnitanud ei ole. Läinud nädalal peetud G7 riikide kohtumisel ütlesid Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet ja Euroopa Komisjoni majandus- ja rahandusvolinik Olli Rehn, et nemad ei tea midagi Saksamaa plaanist päästa pankasid.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum