Sirje Rank • 26. september 2011 kell 7:17

Saksa ettevõtted teevad lobitööd EFSFi poolt

Neljapäeval hääletab Saksa parlamendi alamkoda Bundestag euroala ajutise päästefondi EFSF laenuvõime ja volituste suurendamise üle – otsustava hääletuse eel on Saksamaa neli suurt ettevõtlusorganisatsiooni teinud tavatu ühisavalduse, milles kutsuvad saadikuid uut seadust kinnitama.

Ajalehes Handelsblatt reedel avaldatud pöördumises nentisid ettevõtlusorganisatsioonid, et Euroopa rahaliidu vastupidavus on dramaatiliselt proovile pandud ning et abifondi on vaja, et liitu koos hoida, vahendas Financial Times. Vastasel juhul on kahju võimatu kokku arvata.

Ettevõtjad möönsid, et parlamendisaadikutel tuleb teha raske otsus – Saksamaa garantiid 440 mld euro suuruses EFSFis kasvavad fondi laenuvõime suurendamisega 123 miljardilt eurolt 211 miljardile eurole. Fondi uued volitused puudutavad aga pea kõik meetmeid, millele Saksamaa on algselt vastu olnud, kuid mis kriisi süvenedes on muutunud hädavajalikuks.

"Meie, sakslased ei peaks alahindama kasu meie riigile, mis euro on toonud," kirjutasid ettevõtjad oma pöördumises "Ettevõtted ja nende töötajad on sellest erakordselt võitnud, et meil on Euroopa ühisvaluuta." "Kutsume neid teie seas, kes muret tunnevad, siiski selle seaduse poolt hääletama."

FT märgib, et Saksa ettevõtjate nii jõuline sekkumine teravasse poliitilisse debatti on tavatu.

Hetkel kuum