Sirje Rank • 29. september 2011 kell 6:57

Saksa tööstus võitleb euro ja EFSFi eest

Saksa tööstusettevõtted ja ametiühingud püüavad nii avalikkusele kui kõhklevatele parlamendisaadikutele selgeks teha, kui oluline on Saksamaa jaoks euro püsimine.

Lobigrupid eesotsas Saksamaa tööstuse konföderatsiooniga BDI ja Saksamaa ametiühingute konföderatsiooniga DGB rõhutasid seda sõnumit sel nädalal Saksamaa kantsleri Angela Merkeli ja Kreeka peaministri George Papandreou osalusel toimunud konverentsil. DGB avaldas mitmetes ajalehtedes reklaami, mis kuulutas „Jah Euroopale! Jah eurole!“ vahendas agentuur Bloomberg.

„Olukord on tõsine ja on tagumine aeg, et me midagi ette võtaksime,“ ütles Robert Bosch GmbH tegevjuht Franz Fehrenbach. „See ei ole ainult poliitikute ülesanne. Ka ettevõtjatel ja teistel liidritel tuleb oma seisukoht välja öelda. Mida avalikus debatis ei kuule, on selge toetus Euroopa ideaalile ja eurole. Meil tuleb inimestele selgitada, millised eelised, tagajärjed ja võimalikud koormad sellega kaasnevad.“

„Rahaliidu kokkuvarisemine tooks Saksamaale tohutut, ettearvamatut kahju,“ ütles BDI president Hans-Peter Keitel sel nädalal toimunud konverentsil. „Sel põhjusel on väga lühinägelik kõneleda ainult riikide väljaaitamise kuludest,“ ütles Keitel.

Saksamaa ettevõtted olid ühed kõige aktiivsemad ühisraha käibelevõtmise pooldajad, olles pidanud aastakümneid tegutsema tingimustes, kus Saksa mark pidevalt tugevnes ning eksport iga kord löögi sai, kui mõni teine Euroopa riik end devalveerimise abil majanduslangusest välja upitas.

Euroala on Saksamaa firmade suurim eksporditurg 40%ga kogu ekspordist. Saksa autode, kiirrongide ja kemikaalide eksport on euro käibelevõtust enam kui kaks korda kasvanud.

Angela Merkel vajab 620 saadikuga Bundestagis 311 poolthäält. Valitsuskoalitsioonil on hääli 330, kuid mitmed saadikud on lubanud hääletada EFSFile uute volituste andmise ja Saksamaa garantiide suurendamise vastu. Et opositsioon on lubanud hääletada poolt, on tõenäoline, et pakett saab Bundestagis vajaliku toetuse. Kui see aga toimub opositsiooni abil, õõnestab see usaldust Merkeli valitsuse vastu ja võib vallandada poliitilise kriisi.

"Ma olen eurorealist, mitte euroromantik,“ ütles valitsuskoalitsiooni kuuluva FDP liige Frank Schäffler, kes plaanib hääletada paketi vastu kuna liiga vähe aega on olnud detailseteks aruteludeks. „Parlamendisaadikuna pean vajalikuks täielikku ülevaadet enne, kui ma oma hääle annan.“

Küsitlused näitavad, et 75% sakslastest on EFSFi suurendamise vastu. 68% oli aga seda meelt,. Et Kreeka pankrot oleks Saksamaa majandusele kahjulik. Küsitleti 1229 inimest ajavahemikul 20-22. september.

Hetkel kuum