• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kes vajab sõltumatu vandeaudiitori aruannet?

  Kes vajab sõltumatu vandeaudiitori aruannet? Paljud Eesti ettevõtjad ei vaevu ettevõtte majandusaasta aruannet kvaliteetselt koostama, mis omakorda võib kaasa tuua märkusega arvamuse sõltumatu vandeaudiitori aruandes.
  Euroopas asjad nii ei käi. Eestis ei vasta täies ulatuses raamatupidamispõhimõtetele iga viies äriregistrile esitatud finantsaruanne.
  Arenenud riikides seevastu võib märkusega audiitori arvamust leida vähem kui ühel juhul tuhandest. Lääne-Euroopa ärikultuuris saadab ettevõte, mis ei saa hakkama isegi korrektse aastaaruande koostamisega ega talita oma audiitori soovituste kohaselt, negatiivse signaali kõigile huvigruppidele ning komplikatsioonid oleksid möödapääsmatud. Eesti praktika on meie õnneks seni veel märksa sallivam.
  Mille eest audiitor hoiatab? Mõned näited selle kohta, kuidas audiitori märkuse sisuline mõistmine võib radikaalselt muuta arusaama ettevõtte tegelikust majanduslikust olukorrast. Näiteks teave varude allahindluse tegemata jätmisest muudab oluliselt hinnangut ettevõtte likviidsusele. Äriühingu tarnijaid ja kliente peaks ettevaatusele sundima ka asjaolu, et audiitor peab varude väärtust ülehinnatuks - see tähendab, et vajaduse korral ei suuda ettevõte oma varusid realiseerida bilansis näidatud maksumuse eest ning võib sattuda tõsistesse raskustesse võlgnevuste tasumisega.
  Märkusega arvamus põhivara väärtuse languse kohta tähendab, et põhivarade turuväärtus ega genereeritud rahavoogude baasil kalkuleeritud kasutusväärtus ei kata põhivahendite bilansilist maksumust ehk lihtsamalt: äriühingu varad ei tooda piisavat kasumit, mis võiks kindlasti äratada olemasolevate ja potentsiaalsete investorite ning ettevõtte võlausaldajate tähelepanu.
  Märkuste mõju. Eesti majanduslik olukord on endiselt ebakindel, seega on ettevõtete finantsinfo usaldatavus aktuaalsem kui kunagi varem. Pöörakem tähelepanu oma ettevõtte finantsaruandluse kvaliteedile ja teiste ettevõtete suhtes otsuste langetamisel tuginegem ka audiitori aruandes toodud märkustele: mis on nende võimalik mõju ettevõtte äritegevusele.
  Autor: Aleksei Kadõrko
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Apple'i piirangud kukutavad sotsiaalmeedia aktsiaid
Snapchati emafirma Snapi aktsia kukkus NYSE börsil üle 25 protsendi, kui selgus, millise mõjuga on Apple'i uus privaatsuspoliitika. Languses on ka teiste sotsiaalmeediaettevõtete aktsiad.
Snapchati emafirma Snapi aktsia kukkus NYSE börsil üle 25 protsendi, kui selgus, millise mõjuga on Apple'i uus privaatsuspoliitika. Languses on ka teiste sotsiaalmeediaettevõtete aktsiad.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.