Birjo Must • 18. detsember 2011 kell 7:12

Suured kulud pärsivad ekspordimahu kasvu

Viimastel aastatel on kulubaas tootja jaoks kasvanud, mis vähendab ekspordi kiire paisutamise võimalusi, rääkis Estonian Cell AS tegevjuht Lauri Raid. 

Mahtudes on Estonian Cellil 2011. läinud veidi paremini kui mullu. Juhi sõnul on ettevõte tänavu umbes 3%-ga tootmist ületamas. „Käibe mõttes oleme turul, kus kõik on maailmaturu hindades kinni. Sel aastal on tselluloosi hinnad kukkunud peaaegu 30% ehk tekitavad tunnet tarbimise kiratsemisest. Kui tootmismahud on õrnalt kasvanud ja tooraine hinnad samuti, kukub kogukäive selle võrra,“ rääkis Raid.

Tuleviku suhtes arvas Raid, et 2012. aasta esimene poolaasta jätkub samamoodi ja edasine sõltub sellest, kas Euroopa tarbimine stabiliseerub või jätkab kiratsevat stiili.

Selles, et Estonian Cell Eestis tootmist jätkab, on Raid kindel. „Meil vahetusid sel aastal omanikud ehk peamine omanik võttis üle 100% meie aktsiatest, mille tõttu tugevdati meie finantsilist seljatagust. Omanik on valmis ka lisainvesteeringuteks, et kulutõhusust parandada.“ 

Eesti peamised ekspordimahud tulevad 100 suurima eksportööri tegevusest. Küsimusele, kuidas ka teised ettevõtted oma mahte kasvatada saaksid, Raid otseseid juhtnööre anda ei soovinud. Siiski on tema kinnitusel eksportijad üldjuhul tööstusettevõtted, mille jaoks on tähtis stabiilne tööstuspoliitika ja kulubaas. Viimastel aastatel on Eestis kulubaas tootja jaoks tõusnud, mis on vähendanud potentsiaali tulevikus ekspordimahtusid kiiresti kasvatada. Kulude tõus on tulnud energeetikast ja muudest toorainetest.

„Ma ei tahaks hakata välja pakkuma retsepti, kust mida kohendada, aga reaalne on see, et Euroopa energeetika poliitikaga koos pärsib see teatud määral ka kasvutempo kiirust,“ lausus Raid.

Sellest hoolimata usub Raid, et Eesti ettevõtete ekspordimahud kasvavad veelgi, kuid kasvutempo aeglustub.

Paberimassi tootmisega tegelev Estonian Cell paikneb Äripäeva poolt koostatud 100 suurima eksportööri edetabelis 20. kohal.

Hetkel kuum