Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suured kulud pärsivad ekspordimahu kasvu

  Viimastel aastatel on kulubaas tootja jaoks kasvanud, mis vähendab ekspordi kiire paisutamise võimalusi, rääkis Estonian Cell AS tegevjuht Lauri Raid. 

  Mahtudes on Estonian Cellil 2011. läinud veidi paremini kui mullu. Juhi sõnul on ettevõte tänavu umbes 3%-ga tootmist ületamas. „Käibe mõttes oleme turul, kus kõik on maailmaturu hindades kinni. Sel aastal on tselluloosi hinnad kukkunud peaaegu 30% ehk tekitavad tunnet tarbimise kiratsemisest. Kui tootmismahud on õrnalt kasvanud ja tooraine hinnad samuti, kukub kogukäive selle võrra,“ rääkis Raid.
  Tuleviku suhtes arvas Raid, et 2012. aasta esimene poolaasta jätkub samamoodi ja edasine sõltub sellest, kas Euroopa tarbimine stabiliseerub või jätkab kiratsevat stiili.
  Selles, et Estonian Cell Eestis tootmist jätkab, on Raid kindel. „Meil vahetusid sel aastal omanikud ehk peamine omanik võttis üle 100% meie aktsiatest, mille tõttu tugevdati meie finantsilist seljatagust. Omanik on valmis ka lisainvesteeringuteks, et kulutõhusust parandada.“ 
  Eesti peamised ekspordimahud tulevad 100 suurima eksportööri tegevusest. Küsimusele, kuidas ka teised ettevõtted oma mahte kasvatada saaksid, Raid otseseid juhtnööre anda ei soovinud. Siiski on tema kinnitusel eksportijad üldjuhul tööstusettevõtted, mille jaoks on tähtis stabiilne tööstuspoliitika ja kulubaas. Viimastel aastatel on Eestis kulubaas tootja jaoks tõusnud, mis on vähendanud potentsiaali tulevikus ekspordimahtusid kiiresti kasvatada. Kulude tõus on tulnud energeetikast ja muudest toorainetest.
  „Ma ei tahaks hakata välja pakkuma retsepti, kust mida kohendada, aga reaalne on see, et Euroopa energeetika poliitikaga koos pärsib see teatud määral ka kasvutempo kiirust,“ lausus Raid.
  Sellest hoolimata usub Raid, et Eesti ettevõtete ekspordimahud kasvavad veelgi, kuid kasvutempo aeglustub.
  Paberimassi tootmisega tegelev Estonian Cell paikneb Äripäeva poolt koostatud 100 suurima eksportööri edetabelis 20. kohal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Saksamaa suurim Vene gaasi importija teatas 12,3 miljardi euro suurusest kahjumist
11 249 töötajaga Saksa kommunaalettevõte Uniper, mis sai eelmisel kuul 15 miljardi euro suuruse riikliku päästepaketi, teatas esimese poolaasta 12,3 miljardi euro suurusest puhaskahjumist, mis oli peamiselt tingitud Venemaa gaasitarnete vähenemisest, mis sundis ettevõtet ostma kõrgema hinnaga mujalt.
11 249 töötajaga Saksa kommunaalettevõte Uniper, mis sai eelmisel kuul 15 miljardi euro suuruse riikliku päästepaketi, teatas esimese poolaasta 12,3 miljardi euro suurusest puhaskahjumist, mis oli peamiselt tingitud Venemaa gaasitarnete vähenemisest, mis sundis ettevõtet ostma kõrgema hinnaga mujalt.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Riik valmistub mereparkide lubade oksjoniks
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Valitsus teisaldab punamonumendid Narvas. Kallas: Venemaa üritab monumente ära kasutada
Valitsus võttis teisipäeva varahommikul vastu otsuse teisaldada Narvas avalikust ruumist seitse Nõukogude Liidu sõjamonumenti.
Valitsus võttis teisipäeva varahommikul vastu otsuse teisaldada Narvas avalikust ruumist seitse Nõukogude Liidu sõjamonumenti.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.