Sirje Rank • 26. detsember 2011 kell 7:02

Jaapan ja Hiina tihendavad valuutakoostööd

Jaapani ja Hiina valitsused avalikustasid pühapäeval ulatusliku koostööpaketi, mis tihendab sidemeid maailma suuruselt teise ja kolmanda majandusruumi vahel ning võib perspektiivis tähendada USA dollari rolli vähenemist maailma kiireima kasvuga regioonis, kirjutas Wall Street Journal.

Kokkulepete hulgas on kava, et Jaapan hakkab Hiinas müüma jüaanis denomineeritud võlakirju, mis aitab ellu viia Pekingi eesmärki arendada kodumaist kapitaliturgu. Lisaks lihtsustab rida meetmeid firmade jaoks jüaanide ja jeenide konverteerimist otse, ilma et summad oleks esmalt vaja USA dollaritesse ümber panna. Umbes 60% Jaapani ja Hiina vahelisest kaubavahetusest toimub praegu USA dollarites.

Kokkulepetele jõuti Hiina peaministri Wen Jiabao ja Jaapani peaministri Yoshihiko Noda kohtumisel.

Hiina tahab jüaani rolli maailmaturul suurendada – eriti praegu, mil investorid on mures nii euro tuleviku kui USA dollari nõrgenemise pärast. Kokkulepe Jaapaniga on praegu siiski pigem sümboolne – seni, kuni Hiina oma valuutakurssi ja investeeringuid majandusse range kontrolli all hoiab, seab see jüaani laiemale kasutusele maailmamajanduses piirid.

Samas on kokkulepe ka üllatav, arvestades Hiina ja Jaapani pingelisi poliitilisi suhteid viimasel ajal. See võib olla märgiks, et kahe riigi liidrid on valmis poliitilistest erimeelsustest kaugemale vaatama ning keskenduma majanduse tugevdamisele ajal, mil Euroopa võlakriis ja maailmakaubanduse aeglustumine Aasia kasvuväljavaadetele varju heidavad.

Hetkel kuum