Silvia Kruusmaa • 18. jaanuar 2012 kell 5:44

Toobali kodust leiti Hannes Rummu kirjavahetust

Kaitsepolitsei töötajad leidsid Keskerakonna peasekretäri ja riigikogu liikme Priit Toobali kodu ja parteikontori töökohta läbi otsides Hannes Rummule kuuluvat elektroonilist kirjavahetust.

Postimees vestles kirjade saatjaga, kes uurimise huvides ei soovinud oma nime esialgu avalikustada, ning sai kinnituse, et kaitsepolitsei on teda tõesti informeerinud tema era- ja ametialase e-kirjavahetuse sattumisest võõrastesse kätesse. Tema soovi austas prokuratuur, kes küll kinnitas infot, kuid ei soovinud täpsemaid detaile avalikustada.

Delfile kinnitati kahest mittepoliitilisest allikast, et Priit Toobali juurest leitud sajad leheküljed väljatrükitud elektroonilist kirjavahetust kuuluvad SDE endisele riigikogu liikmele Hannes Rummule.  Rumm sobib ka välisele kirjeldusele, mis on hetkel avalikkusele teada - Toobali juurest leiti paberid, mis kuulusid sügiseni Eesti sisepoliitikas tegutsenud inimesele ning kes on sügisest Euroopa Liidu kõrge ametnik. Rumm on 2011. aasta sügisest Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht.

SDE pressiesindaja kinnitas, et tegu on tõepoolest Hannes Rummuga.

Toobali ja teise riigikogu liikme, keskerakondlase Ester Tuiksoo 600-eurose mõjuvõimuga kauplemise kahtlustuse uurimise juures jõudsid uurimisorganid ka kõne all oleva ebaseaduslikult hangitud kirjavahetuse jälile, mille juures kontrollitakse kolme karistusseadustiku paragrahvi alusel kuriteo võimalikku kordasaatmist, üheks neist on kriminaalseadustiku paragrahv 137 ehk eraviisiline jälitustegevus.

Toobal ütles eile õhtul ajalehele, et tema ei suuda mõista, millisest kirjavahetusest jutt käib, ja lubas oma arvutitest üle vaadata.

Prokuratuuri poolt esitatud kahtlustuse kohaselt mõjutasid Keskerakonna juhatuse ja riigikogu liikmed Ester Tuiksoo ja Priit Toobal nii Tallinn Kultuuripealinn 2011 raames toimuvatele üritustele teenuseid tellivaid ametnikke kui ka plaanisid tulevikus mõjutada teiste projektide finantseerimisotsuste vastuvõtjaid, märgiti pressiteates.

Selleks kasutas Tuiksoo ebaseaduslikult ära oma ametikohast tulenevat mõjuvõimu ning mõjutas näiteks Jüri Luige palvel Sihtasutuse Tallinn 2011 juhatuse liiget Jaanus Mutlit, et viimane organiseeriks Jüri Luigele võimaluse osutada heli- ja valgustehnika rentimise ja ilutulestiku korraldamise teenuseid Tallinn Kultuuripealinn 2011 raames korraldatavatel üritustel.  

Vastutasuks oma ametikohast tuleneva mõjuvõimu ebaseadusliku ärakasutamise eest soovis Tuiksoo kokkuleppel Toobaliga, et Jüri Luik tasuks teatud protsendi osutatud ja osutatavate teenuste eest saadud tulust Toobalile Keskerakonna toetuseks.

Nii sai Tuiksoo ja Toobali mõjutamise tulemusena Jüri Luik võimaluse pakkuda heli- ja valgustustehnika rentimise teenust Tallinn Kultuuripealinn 2011 raames toimuvatel üritustel. Vastutasuna maksis Luik 10% teenitud tulust sularahas Toobalile. Kokku sai Toobal Luigelt sularahas 600 eurot.

Hetkel kuum