18. mai 2012 kell 12:47

Unustage Kreeka, suurim risk on Hiina

Unustage tähtsusetu majandusega Kreeka, sest suurim riskitegur globaalsele majandusele on hoopis Hiina, leiab Härra Hävinguna tuntud Marc Faber.

"Minu arust on suurim risk tegelikult Hiina, sest kui sa vaatad Kreekat, siis see on tähtsusetu majandus," ütles Faber intervjuus CNBC-le. "Jah, nad on raha võlgu, kuid turg teab, et nad on pankrotis," lisas ta.

Faberi sõnul jaksab Euroopa Keskpank Kreekat üleval pidada küll, kuid maksumaksjad maksavad selle kinni. Seevastu majanduse aeglustumine Hiinas, mis on maailma suuruselt teine majandus, tooks kaasa tohutu mõju tööstuslikele toorainetele, leidis Faber.

"See omakorda mõjutab suurel määral majandusi riikides või regioonides nagu Brasiilia, Lähis-Ida, Aafrika ning Kagu- ja Kesk-Aasia. Seal kahaneks majandusaktiivsus märgatavalt," hoiatas Faber.

1987. aasta aktsiaturgude krahhi õigesti ennustanud ja läinud aasta augustikuise börsisula täppi pannud Faber ütles, et Hiina majandus sõltub suuresti kapitalikulutustest, mis on volatiilne ja millel on tugev mõju majandusele.

Rahvusvahelise Valuutafondi sõnul võib Hiina majanduskasvu aeglustumine omada piinarikast mõju ülemaailmsele sisemajanduse koguproduktile, sest riik on praegu suurim panustaja selle kasvule. Perioodil 2010-2013 moodustab Hiina panus maailmamajanduse kasvu 31%, samas kui 1980ndatel oli see kõigest 8%.

Faberi sõnul on aktsiaturgudel seni väga raske ületada aprillis saavutatud tippusid, kui ülemaailmse majanduse mured rõhuvad turge. Lühiajaliselt ootab ta siiski kuni 5% tõusu.

"Järgneva 10 päeva jooksul kataksin mina enda lühikesed positsioonid ära, sest turg on minu arvates vahepealsele põhjale lähenemas, pärast mida tuleb kerge tõus," leidis Faber.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum