Sirje Rank • 23. mai 2012 kell 11:42

Bundesbank: euroala tuleks Kreeka väljakukkumisega toime

Kreeka väljakukkumine euroalalt tekitaks euroalale ja Saksamaale tõsiseid probleeme, kuid hoolika kriisijuhtimisega on need ületatavad, märkis Saksamaa keskpank täna avaldatud kuukirjas, milles nimetab olukorda Kreekas äärmiselt murettekitavaks.

Karmisõnalises raportis hoiatab pank, et taolise stsenaariumi eest vastutavad eelkõige kreeklased ise. Euroala riigid ei peaks Kreekale abi eest esitatud tingimustes järeleandmisi tegema.

„Olemasolevate kokkulepete tingimuste oluline leevendamine kahjustab usaldust kõigi euroala kokkulepete ja lepingute vastu ning vähendab märkimisväärselt motivatsiooni reformideks rahvusriigi tasandil, tsiteeris panga kuukirja agentuur Bloomberg.

Bundesbank leiab, et eurosüsteem on Kreekale likviidsuslaene andes võtnud endale juba märkimisväärsed riskid. „Praegust olukorda arvestades ei tohiks neid riske suurendada,“ leiab Bundesbank.

Kreeka „seab ise ohtu väljamaksete jätkumise,“ märkis Bundesbank. „Kreeka peab ise sellise otsuse tagajärjed kandma. Euroalale ja Saksamaale tekitakse see tõsiseid probleeme, kuid hoolika kriisijuhtimisega on need ületatavad.“

Hetkel kuum