28. mai 2012 kell 21:00

Ärikinnisvaraturg murrab tasapisi perifeeriast välja

Tänane Äripäev kirjutab Balti kinnisvaraturule spetsialiseerunud, Stockholmis asuva peakorteriga East Capitali fondi 24 miljoni eurosest rahapaigutusest Tänassilma tehnopargis asuvasse VGP Park Tallinna logistikakeskusse.

Äripäeva hinnangul näitavad viimase aja investeeringuid ärikinnisvarasse, et ebakindluse märgi all alanud 2012. aasta on tekitanud nii motiveeritud müüjaid kui ka  Eesti ärikinnisvaraturgu lootustandvaks pidavaid ostjaid, mis on pikaajalises perspektiivis oluline nii Eesti kinnisvaraturu kui ka kogu majanduse arengule.

See tõendab, et me ei ole enam perifeeria, marginaalne turg, mis määratud jäämagi Skandinaavia ja Venemaa pärusmaaks ja kuhu Kesk-Euroopa fondid kunagi investeerima ei hakka, nagu on Eestit iseloomustanud EfTEN Capitali tegevjuht Viljar Arakas. Seesama Araka juhitav Eften ostis ise selle aasta alguses 18,5 miljoni euroga kahe ärihoone kinnistud Tallinnas Pärnu maanteel. Ärimajade omanik oli seni AS Ärimaja, mis kuulub võrdselt Olav Miilile ja Marcel Vichmannile, Pärnu mnt 105 on tallinlastele tuntud Äripäeva majana. Efteni tehing kuulub möödunud aasta suuremate ärikinnisvaratehingute hulka.

Saksast ja Soomest. Investeeringuid on tõesti tulnud nii Venemaalt ja Skandinaaviast, aga ka Saksamaalt. Selle aasta aprillis ostis Saksa suletud investeerimisfondi Eesti tütarettevõte Estnische HafenCity Tallinnas Merekeskuse ja Lootsi Kaubanduskeskuse, tehingu ostuhind oli 9,8 miljonit eurot. Saksa investorid põhjendasid otsust Eesti hea ärikliimaga, mis on välisinvestorile atraktiivne. Läinud aastal aga omandas Soome firma Citycon Pro Kapitali käest Tallinna Kristiine kaubanduskeskuse 105 miljoni euro eest, mis on suuremaid kinnisvaratehinguid Eesti ajaloos üldse ning ühtlasi esimene pääsuke, mis näitas, et rasked ajad hakkavad mööda saama. Selle tehingu eest sai Citycon ka Eesti Kinnisvarafirmade Liidult aasta kinnisvarateo auhinna.

East Capitali Baltic Property Fund II ostis Tänassilma logistikakeskusse 24 miljoni euro eest, ent arvestades, et Baltic Property Fund II loodi alles tänavu 2. mail ning tegu on fondi esimese investeeringuga, on see märkimisväärne rahapaigutus. Kuna keskuse liisingulepingud on pikaajalised, garanteerivad need stabiilse ja pikaajalise rahavoo.

Eelmisel aastal ostsid Eestis kümnete miljonite eurode väärtuses ärikinnisvara ka Vene päritolu investorid, kes aga avalikkuse tähelepanu ei soovi. Kohapealse töö tegid nende eest ära East Capitali kinnisvarainvesteeringute juhi kogemusega Marko Kull ning Hansapangas personaalse varahalduse investeeringute juhina töötanud Igor Mölder, kes austavad oma partnerite otsust varju hoida.

Stabiliseerumise märk. Välismaiste ärikinnisvarainvesteeringute tulek Eestisse on majanduse stabiliseerumise märk, mis on eriti rõõmustav, arvestades ebakindlust, mida genereerivad eurotsooni võlakriis ja Kreeka “jama” ning mis mõjutavad paratamatult vähemasti kaudselt ka Eesti majandust.

Kui välismaised investorid näevad Eesti ärikinnisvaras võimalust tekitada stabiilne rahavoog, siis tekib tasapisi võimalusi juurde ka kodumaistele investoritele, kes Araka sõnu kasutades praegu tribüünil istuvad ja popkorni söövad, sellal kui suured poisid korvpalli mängivad.

Hetkel kuum