Kaisa Gabral • 26. september 2012 kell 7:22

Tiit Vähi: euroliidu riigid käituvad nagu NSVd

Suurettevõtja Tiit Vähi hinnangul maailmamajandus halveneb ja kõige suuremad probleemid on Euroopa Liidus. Eesti majanduse kasv jääb 2013. aastal paari protsendi piiresse.

Eesti majanduse kasv jääb 2013. aastal paari protsendi piiresse. ”Selleks, et prognoosida Äriplaani Eestis ja maailmas, tuleb mäletada minevikku ning toetada olevikku,” lausus Vähi täna Äriplaanil ettekandega alustades. “Miks peab 100 000 eestlast otsima tööd väljaspool? Kas meil puudub ressurss või me ei oska seda kasutada?”

Vähi hinnangul on USAs ja Hiinas tänu tsentraalse juhtimisele ja suurele siseturule kergem. Euroopa Liidul puudub aga tsentraalne fiskaaljuhtimine, riigid käituvad Vähi hinnangul nagu liiduvabariigid enne NSVLi lagunemist 1990ndate algul, kui oli ühine raha, kuid enamik ei täitnud eelarvepoliitika reegleid.

Vähi arvates saabub föderalism, see liikumine on aeglane ja mõni lõunariik võib välja pudeneda ning Eesti jaoks on see ainuvõimalus.

Eesti ja Vene suhted jäävad lähiaastatel halvaks, sest kumbki pool pole eriti huvitatud suhete paranemisest. Kahjuks on Eesti Venemaale majanduslikult tähtsusetu, Venemaa Eestile mitte. ”Eesti transiit on vähenenud neli korda. Vene transiit pole vähenenud, vaid see on liikunud osaliselt Lätti. Ma usun, et suhted Venemaaga ei parane, Eesti poliitikud on selle mitteparanemisse ka palju panustanud,” märkis Vähi.

Eesti tuleviku jaoks on kõige tähtsamad Eesti suhted Venemaa, Soome, Rootsi ja Saksamaaga.

Valitsuses kriisi Vähi ei ennusta, järgmisel aastal jätkub jätkub parempoolne majanduspoliitika, opositsioon on nõrk, pole sobivaid liidreid, peale selle on poliitiline süsteem patiseisus, kus kolmest ülejäänud parlamendiparteist ei soovi keegi liitu Keskerakonnaga.

Hetkel kuum