12. oktoober 2012 kell 4:56

Arvutitootjate olukord muutub üha raskemaks

Kõigi arvutitootjate olukord on järjest raskemaks muutumas, sest tahvelarvutid ja nutitelefonid meelitavad üha enam inimesi personaalarvutite (PC) juurest ära.

"PCdel on käsil ränk langus," kommenteeris IDC vanemanalüütik Jay Chou. "Nõrk maailmamajandus ning turu küllastuvus on küll tegurid, kuid PCd vajavad üht erilist toodet, mis meelitaks inimesi tagasi," lisas ta.

Olukord on arvutitootjatele enam kui aastakümne halvim. Gartneri andmeil langes PCde müük kolmandas kvartalis aastataguselt tasemel 8,3%, 87,5 miljoni ühikuni. IDC ütles, et langus oli lausa 8,6%.Viimase aastakümne peale on PCde müük kasvanud aastas kahekohalise arvu võrra, kuid nüüd paistab pidu läbi olevat. Uuringufirma IHS iSuppli prognoosib käesolevaks aastaks arvutimüügile 1,2% langust, mis oleks esimene kukkumine pärast aastat 2001.

Kehva kolmanda kvartali põhjusena nähakse ka Microsoft Windows 8 ilmumist, mis jõuab avalikkuse ette 26. oktoobril. Analüütikute sõnul ootavad tarbijad ja ettevõtted uut operatsioonisüsteemi ning seni on planeeritud ostud edasi lükatud. See võib aga neljandale kvartalile positiivse tõuke anda.

Milline on konkurentsiolukord Aasia ja Ameerika personaalarvutite tootjate vahel ning kuidas on liikunud PC-tootjate aktsiahinnad, loe tänasest Äripäevast.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California, Indrek Kald

Hetkel kuum