Kaisa Gabral • 15. oktoober 2012 kell 14:36

Eesti Post: jälgime Leedus toimuvat

Eesti Posti logistikadivisjoni juhi Ansi Arumeele sõnul jälgivad nad Leedu parlamendivalimisi hoolikalt, sest ettevõte ostis tänavu sealse kullerfirma.

 ”Kindlasti me jälgime Leedu parlamendivalmisi. Leedu on meie jaoks oluline turg, seal on meie kõige suurem tütarettevõte," lausus Arumeel. "Kuidas vasakpoolne suund meie ettevõtet mõjutab? Üldistatult, meie seiskoht on see, et parempoolne valitsemismudel on ettevõtluskeskkonnale olnud soosivam. Me ei oska nüüd öelda, kuidas Tööpartei võimule tulek täpselt mõjutab, kuid parempoolne süsteem on olnud selgelt ettevõtlusele sobivam.”

Arumeel lisas, et ka riigi osalusega ettevõtete puhul on see olnud hea näide. „Püsiv valitsemine Eestis on ka Eesti Postile hästi mõjunud," rääkis ta. "On olnud stabiilne keskkond ka omaniku poole pealt ja see paistab täna välja meie majandustulemusestes. Oleme saanud ettevõtet kenasti arendada."

„Esialgu me jälgime veel mängu ja midagi seal veel muutma ei hakka, sest ega me ei teagi ju veel, mis seal konkreetselt muutuma hakkab,” rääkis Arumeel, kelle sõnul on nad huvitatud eelkõige sellest, et Leedus oleks keskkond euroopalik ja lihtne ning majandus areneks ja kasvaks.

Pilt võib veel muutuda

Leedu news2bizi ajakirjaniku Ramunas Kontrimase sõnul on Leedu valmised liikunud koos kahe vasakpoolse opositsiooniparteiga, kelleks on Tööpartei ja Sotsiaaldemokaardid, selgelt vasakule.

„Vasak leer ütleb, et veel on vara rääkida tuleviku majandusest, kuid võimalused on, et astmeline maksustamine saab uue impulsi, kuigi vasakpoolsed parteid on ametlikult  lubanud hoiduda järskudest maksumuudatustest,” märkis Kontrimas.

Tema sõnul ei olnud valmiskampaania ajal  puudust lubadustest tõsta palku ja pensione, kuigi ükski võidupartei ei suutnud mõistlikult seletada, kust selle jaoks raha võetakse. "Ka sotsiaaldemokraadid ütlesid, et nad uurivad üksikasjalikult mitmemiljonilist tuumaenergia projekti ning selle eeliseid ja mõjusid majandusele,” lisas Kontrimas.

Samas tõdes Kontrimas, et valimiste pilt võib siiski märkimisväärselt muutuda pärast teist ringi 28. oktoobril.

Esimese ringi parteide protsendid ja positsioonid:

1. Labour (Tööpartei) 20,2% 17

2. SocDems(Sotsiaaldemokraadid) 18,6% 16

3. Conservatives(Konservatiivid) 14,8% 12

4. Liberal Movement(Liberaalne liikumine) 8,3% 7

5. Way of Courage(Vapruse tee) 7,9% 7

6. Order and Justice(Kord ja Õiglus) 7,4% 6

7. Polish Election Action(Leedu poolakate valimisaktsioon) 5,9% 5

Hetkel kuum