Indrek Kald • 26. november 2012 kell 8:27

Selgusid Aadu Luukase preemia nominendid

Aadu Luukase sihtasutuse nõukogu kuulutas täna välja kuus missioonipreemia rahalisele auhinnale esitatavat nominenti.

Neiks on Tartu Ülikooli Narva Kolledži direktor Katri Raik, spordielu edendaja Igor Šinkevitš, peapiiskop Andres Põder, lasteportaalide looja Janika Leoste, kuulmispuudega laste heategevusorganisatsioon MTÜ EMERK Audiere ning põhikooliealistele lastele suunatud kristlik heategevusorganisatsioon MTÜ Lastekeskus Tähetorn.

Missioonipreemia laureaat, kes pälvib pool tunnustussummast ehk 32 000 eurot, selgub 6. detsembril kell 16 US Art Gallerys. Ülejäänud 32 000 eurot jagatakse võrdselt viie nominendi vahel.

Sihtasutuse nõukogu esimehe Indrek Luukase sõnul laekus kandidaate tavapärasest enam. "Eriti hea meel on mul selle üle, et aasta-aastalt esitatakse üha enam n-ö üllatajaid, kes ei ole avalikkuses veel nii tuntud, kuid kelle tegemiste kohta endalgi on huvi rohkem teada saada. Missioonipreemia eesmärk on leida üles sellised inimesed ja organisatsioonid, kes teevad asju missioonitundega ja ei oota selle eest otseselt kiitust, kuid konkursiga kaasnev avalikkuse tähelepanu aitab nende poolt tõstatatud ühiskonna valupunktidele paremini tähelepanu juhtida," märkis ta.

Luukase sõnul on Eestis palju missioonitundega inimesi, kes juhivad erinevaid projekte igapäevaselt üksi või siis meeskonnaga ja väärivad selle eest tunnustamist. "Minu meelest väärivad kõik kuus nominenti ka laureaaditiitlit, mistõttu saavad sellel aastal esmakordselt preemiast osa ka need nominendid, kes võitjaks ei osutu," lisas ta.

Missioonipreemiat antakse tänavu välja kuuendat korda. Tunnustus on mõeldud eelkõige isikule või organisatsioonile, kes paistab silma Eesti ühiskonna tasakaalustatud arengu ja rahva elukvaliteedi edendamisega.

Nominentide valikul tegi otsuse Aadu Luukase Sihtasutuse nõukogu koosseisus: Indrek Luukas, Sulev Loo ning Märt Vooglaid. Detsembri alguses otsustab nõukogu, kes nominentidest pälvib tänavuse laureaaditiitli.

Esimese Aadu Luukase missioonipreemia pälvis Tallinna Lastehaigla Toetusfond. 2008. aastal valiti laureaadiks ajaloolane, kunstiakadeemia professor David Vseviov. 2009 pälvisid preemia Vanalinna Hariduskolleegiumi asutaja ja juht Kersti Nigesen ning sihtasutus Metsaülikool. Missioonipreemia 2010. aasta laureaatideks olid Liikumispuudega Laste Toetusfond ja Eesti Võrkpalli Liit. Mullu aastal pälvisid missioonipreemia Tartu Ülikooli professor Marju Lauristin ning mõtleja, ühiskonnategelane ja vaimulik Toomas Paul.

Missioonipreemia väärtusega üks miljon krooni jagati kolmel viimasel aastal laureaatide vahel võrdselt.

Hetkel kuum